Oost en west komen samen in een van de belangrijkste schilderijen van Stedelijk Museum Alkmaar: Portret van Wollebrand Geleynsz de Jongh (1594-1674), geschilderd in 1674 door Caesar van Everdingen. Hoewel het werk Portret van Wollebrand Geleynsz de Jongh heet, staan er nog twee personen op: de slaafgemaakten die rechts achter de opdrachtgever zijn afgebeeld. Wie zijn zij en waarom staan ze op het schilderij? En gaat de titel niet volledig aan hun aanwezigheid voorbij? Moet die niet aangepast worden? En wat moeten we ons publiek vertellen over de voorstelling?
Gallery talks | voor families en volwassenen
Tijdens vier gallery talks, twee voor families en twee voor volwassenen, gaan we met het publiek in gesprek over deze en andere vragen die het schilderij opwerpt.
Families
Gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar kunnen in de herfstvakantie op woensdag en donderdag 14 en 15 oktober onder begeleiding van een museumdocent het schilderij onderzoeken. Zij stappen in de huid van een personage op het schilderij of van de kunstenaar zelf, om zo vanuit verschillende perspectieven naar het werk te kijken en daarover met elkaar in gesprek te gaan. Geef je hier op!
Volwassenen
De talks voor volwassenen vinden plaats op 22 en 27 oktober en worden begeleid door conservator Christi Klinkert. Zij neemt de bezoeker mee in de afwegingen die het museum maakt waar het gaat om het verhaal van de ‘Gouden Eeuw’ en de VOC. Reserveer hier een plek.
De uitkomst van de gesprekken tijdens de gallery talks zal Stedelijk Museum Alkmaar inzetten voor de vernieuwing van zijn vaste opstelling, die in 2022 gepland staat.
Bron: Stedelijk Museum Alkmaar
Publicatiedatum: 10/09/2020
Vul deze informatie aan of geef een reactie.