Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tentoonstelling ‘Onvrijheid toen en nu’

De expositie gaat 75 jaar terug in de tijd en behandelt onder meer de lange reeks verboden en geboden die de regio in de oorlog te verstouwen kreeg. In de tentoonstelling worden historische filmopnamen vertoond, waarop de vernielingen en inundatie in de omgeving te zien zijn, maar ook van de intocht van de Canadezen en het bevrijdingsdefilé. De tentoonstelling ‘Onvrijheid toen en nu' in Museum Kennemerland is nog tot en met 19 oktober te bezoeken.

De wanden van de expositiezaal zijn behangen met tientallen pamfletten, onder meer over de verplichting om de ramen te verduisteren. Bij verzuim mogen de Duitsers met scherp schieten, zo is de niet mis te verstane waarschuwing. Andere proclamaties gaan over evacuaties, pasjes, ontruimingen, enzovoorts.

Een ander pamflet gebiedt: binnenblijven, kinderen thuis houden, geen groepsvorming. Dat lijkt zowaar op de huidige coronamaatrelen. Samensteller Arie van Dongen ziet meer parallellen met het heden. Om er onmiddellijk aan toe te voegen dat elke vergelijking toen en nu mank gaat. De onvrijheden in de oorlogstijd zijn de overtreffende trap, zo ook de toon waarop.

Intocht van de Canadeezen op 10 mei 1945 op de Breestraat – Collectie Arie van Dongen

Fascinerend zijn de filmbeelden over Wijk aan Zee (vanaf de loop van een kanon), over (verwoest) Velsen-Noord en over de Beverwijk. In de meidagen verzamelt zich op de Breestraat een massa publiek om afdruipende Duitsers uit te jouwen, moffenmeiden te straffen en binnenrijdende Canadezen toe te juichen. De soms beverige, maar prachtige beelden zijn gefilmd door de winkeliers Spruit en Stoutenbeek.

Intocht van de Canadeezen op 10 mei 1945 op de Breestraat – Collectie Arie van Dongen

Openingstijden: zaterdag, zondag en woensdag van 14.00 tot 17.00 uur. Reserveren alleen voor groepen, u kunt zo langs komen.

NB: In verband met komend ‘Open Monumenten Weekend’ is Museum Kennemerland, als enige in de IJmond,  zaterdag en zondag 12/13 september 2020 GRATIS  toegankelijk.

Bron: Museum Kennemerland

Publicatiedatum: 08/09/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.