Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Woonhuis van Isaac Massa

Hier woonde Isaac Massa, koopman, historicus en topograaf. Hij is meer dan eens door Hals geschilderd. De familie Massa was oorspronkelijk net als de familie Hals, afkomstig uit Antwerpen. Maar Isaac is geboren en getogen in Haarlem. Hij werd in 1586 gedoopt in de Sint Bavo, en is in 1643 daar begraven. Isaac reisde als 13 jarige jongen met zijn leermeester en werkgever naar Rusland. Hij leerde Russische spreken, iets wat hem later van pas kwam bij zijn vele Russische handelsreizen en diplomatieke missies. Ook onderhield hij contacten met Zweden; hij kreeg van de Zweedse koning zelfs een adellijke titel. Het woonhuis van Isaac Massa stond  bekend als "In den Moscoviter". Een gevelsteen boven de winkelpui herinnert nog aan de beroemde naamgever van het pand. 

 

Gevelsteen op Kruisstraat 49: Gevelsteen op Kruisstraat 49: “In den Moscoviter”

Frans Hals, Portret van Isaac Massa (1626)

Frans Hals, Portret van Isaac Massa (1626) Foto: {{PD-Art|PD-old-100}} Art Gallery of Ontario via Wikimedia Commons/Google Art Project. Link: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Frans_Hals_-_Isaac_Abrahamsz._Massa_-_Google_Art_Project.jpg

Goede vrienden

Massa was een vriend van Frans Hals. Dat Massa bevriend was met Hals blijkt ook wel uit het feit dat hij in 1623 getuige was bij de doop van Hals’ dochter Adriaentje. In het doopboek staan de volgende namen:

Adriaentgien:
Vader Frans Hals van Haerlem
Moeder Elisabeth Reyniers
Getuygen Isaac Massa
Hillegond Reyniers

Het bekendste schilderij is wel het portret waarop hij samen met zijn eerste vrouw Beatrix van der Laan is afgebeeld. De schilder heeft zijn vriend meerdere keren op het doek vereeuwigd. Dit dubbelportret behoort nu tot de topstukken uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Glimlachend huwelijksportret

Hals maakte omstreeks 1622 dit levensgrote dubbelportret van een echtpaar in een tuin. Het zijn naar alle waarschijnlijkheid zijn vriend Isaac Massa en Beatrix van der Laan. Zij trouwden in Haarlem, op 25 april 1622.In het portret zijn allerlei verwijzingen naar liefde en huwelijkstrouw te vinden. Zo is de wijnrank een symbool van eeuwige liefde en vruchtbaarheid. De distel linksonder op het schilderij – wordt wel ‘mannentrouw ‘ genoemd. Met zijn hand op zijn hart betuigt Massa trouw aan zijn vrouw. Beatrix leunt op zijn schouder, zoals de wijnrank steun zoekt bij de boom. Bijzonder op dit portret is dat Massa en Van der Laen glimlachend zijn afgebeeld. En dat is uniek in de 17de-eeuwse portretkunst. Meestal was het maar een serieuze aangelegenheid, zo’n huwelijksportret!

Frans Hals, Huwelijksportret van Isaac Massa en zijn vrouw (detail)

Frans Hals, Huwelijksportret van Isaac Massa en zijn vrouw (detail) Foto: Rijksmuseum Amsterdam. Link:https://www.rijksmuseum.nl/nl/search/objecten?q=Frans+Hals&p=1&ps=12&ii=0#/SK-A-133,0.

Frans Hals, Huwelijksportret van Isaac Massa en zijn vrouw (detail)

Publicatiedatum: 26/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.