Wereldplek in Amsterdam: Hongaars restaurant Paprika

Vooral na 1960 kreeg Amsterdam er talloze buitenlandse restaurants bij. Soms begonnen door mensen die als toerist verzot waren geraakt op een exotische eetcultuur. Soms ook door ‘gastarbeiders’. En af en toe speelde de politiek mee, zoals in het geval van restaurant Paprika.   Twee van de vele Hongaren die na de bloedig neergeslagen revolte tegen de communistische dictatuur naar Nederland vluchtten, waren Sandor en Judit von Hollay-Brody. Sandor was in Boedapest elektrotechnicus geweest; in Amsterdam kreeg hij aanvankelijk een bescheiden baantje bij de Universiteitsbibliotheek.

Het succes van het Hongaarse restaurant op de Brusselse Expo bracht de Von Hollays op het idee hier ook zoiets te proberen. Judit had in Boedapest al eerder in de horeca gewerkt. (Daarnaast schitterde ze er in revues). Resultaat was het Hongaarse restaurant Paprika, geopend op 19 september 1959 met steun van de Nederlandse Federatie voor Vluchtelingenhulp.De naam geeft aan dat paprika’s destijds nog niet alledaags waren. Al snel was Paprika een van de populairste uitheemse eetgelegenheden in de stad. Naar verluidt nuttigde hier de Hongaarse voetbalheld Puskas hier met tranen in de ogen zijn Paprika-kip.  Het restaurant hield het vol tot omstreeks 1975 en werd opgevolgd door pizzeria Santa Lucia. Nu is hier Antonio’s Ristorante.

De Wereldplekken zijn onderdeel van het themanummer ‘Amsterdam Wereldstad’ van Ons Amsterdam. Maandblad over heden en verleden van Amsterdam, november 2011.

Restaurant Paprika, Leidsekruisstraat. Copyright Henk Thomas

Restaurant Paprika, Leidsekruisstraat. Copyright Henk Thomas

Publicatiedatum: 26/10/2011