Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wereldplek in Amsterdam: Cotton Club

Het heeft er meer dan eens om gespannen, maar de Cotton Club bestaat inmiddels 71 jaar, al heette het tot 1951 café Smit en later nog even café Annie. Na de oorlog werd het café pleisterplaats voor de nog heel kleine Surinaamse gemeenschap in Amsterdam en voor zwarte Amerikaanse soldaten. De laatsten brachten niet alleen drugs mee, maar ook veel grammofoonplaten van Amerikaanse jazzmusici, die grijs werden gedraaid op de jukebox. “De tophits zijn vaak eerder in de Cotton Club dan voor de radio”, schreef Het Vrije Volk in 1955.   Bekende jazzmusici traden geregeld op in danscafé Casablanca op de Zeedijk en zakten daarna door in de Cotton Club. Zo raakte Annie Smit, de dochter van de baas die in 1951 zelf eigenares werd, in 1949 verliefd op de Surinaamse stamgast en trompettist Theodorus Gustaaf Kantoor, die zich Teddy Cotton noemde. Ze gingen samenwonen en het café ging Cotton Club heten, naar Annie’s Teddy maar ook naar een gelijknamige beroemde jazzclub in New York. Rond 1960 verdween Teddy weer van het toneel, maar de naam bleef.

De eerste lichtingen Surinaamse immigranten in Amsterdam bestonden vooral uit alleenstaande mannen, die elkaar (en mooie Amsterdamse meisjes) graag opzochten in het uitgaansleven. Favoriete pleisterplaatsen in de jaren vijftig, zestig en zeventig waren behalve de Cotton Club ook Faith’s Corner en De Cycloop op de Nieuwendijk, en de Cocktail Club en Emile’s Place op de Zeedijk. Daarvan bleef alleen de Cotton Club. De jazz wordt er nog in ere gehouden (nu naast de salsa), maar erg veel Surinamers komen er niet meer. De veteranen hebben inmiddels een ander stamcafé: De Knoest op het Dapperplein, waar ze elkaar bij voorkeur op vrijdagmiddag treffen.

Cotton Club, [c] SEM PRESSER / MAI.

Tekst: Peter-Paul de Baar

De Wereldplekken zijn onderdeel van het themanummer ‘Amsterdam Wereldstad’ van Ons Amsterdam. Maandblad over heden en verleden van Amsterdam, november 2011.

Publicatiedatum: 26/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.