Voorduin

Er is niet zoveel over van de voormalige buitenplaats Voorduin. Waar eerst een herenhuis, koetshuis, tuinmanswoning, orangerie en formele tuin met twee vijvers gelegen zijn, staat nu alleen nog het huis op de overplaats. Voorduin is gelegen tussen de gronden van de buitenplaatsen Hartenlust en Sparrenheuvel. Zeker tot het einde van de zeventiende eeuw is hier een blekerij gevestigd, daarna komen we het neutrale begrip ‘hofstede’ tegen.

Book 1 min

Buitenplaats

Pas na aankoop door Wijnant Blenk in 1734 en uitbreiding van het terrein in hetzelfde jaar wordt hier een buitenplaats gesticht. De vijvers staan in verbinding met de Delft; een van de vijvers die in de negentiende eeuw de ‘haven’ van Bloemendaal worden genoemd. Aan de Bloemendaalseweg wordt een koepel gebouwd. De naam ‘Voorduin’ komt al in 1741 voor. Toen was er sprake van een ‘playsier plaats genaamt Voorduin […] met beelden, termen, vazen, tuyncieraden’.

Huize Voorduin aan de Bloemendaalseweg tegenover het z.g. Haventje van Rouwens of Haventje van Bloemendaal, ca. 1890. Collectie Noord-Hollands Archief.

In 1785 wordt een ‘overplaats meede genaamt Voorduin’ genoemd. Op dat terrein, op de overplaats van het oorspronkelijke Voorduin dus, verrijst in 1822 het huis dat we nu nog kennen als huis Voorduin.De metselaarmeester Jan Hendrik van Maris bouwt Voorduin met stal en koetshuis. Het huis wordt in de negentiende eeuw bewoond door huurders. Welgestelde families als de Insingers, Lublinks en Kaars Sypesteyns nemen er hun intrek.

Uit de beschrijving voor een veiling in 1811 wordt duidelijk dat de tuin van Voorduin nieuw is aangelegd met diverse slingerpaden. Kennelijk zijn delen van de tuin rond de eeuwwisseling dus aangelegd in landschapsstijl. De achttiende-eeuwse gebouwen van Voorduin worden binnen enkele jaren na 1811 voor sloop verkocht en de tuin wordt een weiland.

Huis Voorduin is beschermd als Rijksmonument.

Repro van foto uit ca. 1900. Bloemendaalseweg met het zg. Haventje van Rouwens (ook wel het Haventje van Bloemendaal genoemd). Dit water was de vijver van de buitenplaats Voorduin die tegenover het tegenwoordige Voorduin lag. Collectie Noord-Hollands Archief.

Auteur: Christian Bertram

Landschap Noord-Holland / Cultuurcompagnie

Publicatiedatum: 30/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN