VOC-kantoor in Hoorn

In 1676 kocht de Hoornse Kamer van de VOC dit herenhuis in de Muntstraat om als kantoor dienst te doen. Daarvoor was de VOC gevestigd in het voormalige Geertenklooster aan de Nieuwstraat. Het huis werd naar links vergroot met een aanbouw waarin zich de vergaderzaal van de bewindhebbers bevond. Dit gedeelte wordt bekroond door een driehoekig fronton waarin het monogram van de Hoornse VOC.

Book 1 min
Het door vier putti vastgehouden schild met het monogram van de Hoornse Kamer van de VOC

Het door vier putti vastgehouden schild met het monogram van de Hoornse Kamer van de VOC

Zowel het voormalige herenhuis als de latere aanbouw links zijn opgetrokken in classicistische stijl. De voorgevel van het vijf vensterassen brede hoofdgebouw heeft een symmetrische opzet met hoekpilasters en een middenrisaliet met omlijste ingang bereikbaar via een dubbele trap. De door zijlichten geflankeerde ingang wordt evenals de twee dakkapellen boven de voorgevel bekroond door een segmentvormig fronton. Aan weerszijden van het bovenlicht is beeldhouwwerk met vruchten, een papegaai (rechts) en eekhoorn (links). Op de eerste verdieping wordt de middenrisaliet verfraaid door afhangende festoenen met wapenschild. Bij de restauratie in 1957-‘59 zijn de oorspronkelijke kruisvensters met luiken voor de onderramen teruggebracht.

Bewindhebbers van de Kamer Hoorn van de VOC

Bewindhebbers van de Kamer Hoorn van de VOC In 1682 door Jan de Baen geschilderd schoorsteenstuk afkomstig uit Muntstraat 4 met de bewindhebbers van de Kamer Hoorn van de VOC. Staand linksachter boekhouder Nicolaas Carbasius. (collectie Westfries Museum)

Van 1868 tot 1911 deed het gebouw dienst als HBS en na de Tweede Wereldoorlog was er onder meer het politiebureau gevestigd. In 1985 is het pand gerestaureerd en verbouwd tot atelierruimten en woningen.

Het VOC-kantoor in de Muntstraat

Het VOC-kantoor in de Muntstraat

Publicatiedatum: 10/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN