Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Villa De Wilde Zwanen, Laren

Aan de Oude Drift in Laren staat sinds 1911 villa De Wilde Zwanen. Tegenwoordig vormt de villa het hart van Singer Laren, bestaand uit een theater en museum met beeldentuin. Het complex opende op 12 mei 1956 zijn deuren voor het publiek. Voor het verhaal achter het ontstaan van de villa en Singer Laren moeten we meer dan een eeuw teruggaan in de tijd, naar het jaar 1901. In dat jaar arriveerde het Amerikaanse echtpaar William Henry Singer Jr. en Anna Singer-Brugh in Laren. Ze verbleven de eerste tijd in het hotel van Jan Hamdorff, dat een belangrijke rol in het artistieke leven in Laren speelde.

William en Anna Singer

William Singer behoorde tot de – aankomende – kunstenaars die in de Verenigde Staten al met de schilderkunst uit Laren hadden kennisgemaakt. Zijn vader, een vermogend staalmagnaat uit Pittsburg, schonk hem een aanzienlijk kapitaal. Hierdoor hoefde William niet te werken om in zijn levensonderhoud te voorzien. William hield als kind al van tekenen en besloot zijn hart te volgen en kunstenaar te worden. Na hun huwelijk in 1895 reisde het echtpaar Singer allereerst naar Parijs, in die tijd hét centrum van de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. Maar de drukte van de grote stad kon William en Anna niet bekoren. Al gauw vertrokken zij daarom naar hun volgende bestemming, Laren. Zij kenden dit Nederlandse kunstenaarsdorp al uit Amerika, waar zij op tentoonstellingen schilderijen van Anton Mauve en Jozef Israëls hadden gezien.

Interieur De Wilde Zwanen, omstreeks 1912. Beeld: Collectie Singer Laren.

De Wilde Zwanen

Na enkele jaren kochten de Singers aan de rand van het schilderachtige dorp een stuk grond en lieten er een villa bouwen, ontworpen door de Hilversumse architect J.W. Hanrath. Omdat de Singers zich voelden als trekvogels die met de seizoenen mee van stek verwisselen, gaven ze hun villa de naam ‘De Wilde Zwanen’. Tijdens een reis raakte William namelijk in de ban van het ruige en bergachtige landschap van Noorwegen. De ongereptheid van het landschap, met steile fjorden, besneeuwde bergtoppen, groene weides en woest stromende beken, werd vanaf die tijd zijn belangrijkste inspiratiebron.

Sedert 1913 verbleven de Singers gedurende de zomermaanden in Noorwegen. De winters brachten ze door in hun villa, waar ze zich omringden met beeldende kunst en (kunstenaars)vrienden. Ze kochten kunstvoorwerpen die ze mooi vonden, steunden bevriende kunstenaars door hun werk aan te kopen en kregen regelmatig werk in ruil voor een logeerpartijtje of een genoeglijke avond. Op die manier groeide hun kunstcollectie gestaag.

In 1925 verkochten de Singers villa De Wilde Zwanen, omdat ze het interieur te donker vonden. Ze verbleven ’s winters weer in Hotel Hamdorff, totdat ze wegens gezondheidsproblemen van William in 1934 definitief naar het Gooi terugkeerden. Ze lieten een nieuw landhuis bouwen, Nederheem in Blaricum, tegenwoordig het gemeentehuis.

Singer Laren, exterieur, omstreeks 1958. Beeld: Collectie Singer Laren.

Stichting Singer Memorial Foundation

Na William Singers overlijden in 1943 bleef Anna Singer in Nederland wonen. Haar grote wens was hun kunstcollectie bij elkaar te houden en in een museum onder te brengen. De gemeente Laren bood hierbij ondersteuning aan. Daarop bracht Anna de collectie onder in de Stichting Singer Memorial Foundation.

Als plaats voor het te stichten museum en theater, voor Anna even belangrijk, bleek het terrein rond villa De Wilde Zwanen ideaal. Architect Wouter Hamdorff, een neef van de beroemde hoteleigenaar, ontwierp de nieuwbouw. Het grote atelier van William Singer in de achtertuin maakte plaats voor de nieuwe museumzalen met daglicht en op 12 mei 1956 opende Singer Laren haar deuren. In de zomer van 2011 vierde Singer Laren het 100-jarige bestaan van Villa De Wilde Zwanen, het hart van Singer Laren.

Publicatiedatum: 30/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie
  • René Corbeij schreef:

    In één week bezochten wij het museum en de beeldentuin. Een paar dagen later woonden wij een theatervoorstelling bij, voorafgegaan aan een heerlijk diner. Wat is Singer een schitterende plek.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.