Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Singer: “I have found my country”

Het was de kunstschilder Martin Borgord die zijn vrienden William en Anne Singer in de zomer van 1903 meenam naar zijn geboorteland Noorwegen. William had nauwelijks een voet aan land gezet of hij sprak de legendarische woorden ‘I have found my country’. In de foyer van het Singer Museum hangen schilderijen die de Amerikaanse schilder in Noorwegen schilderde.

Noorwegen speelt een belangrijke rol in het oeuvre van William Singer (1868-1943). Hij was getroffen door het land van de fjorden, sterk stromende watervallen en bergen.  Het is dan ook niet vreemd dat Willam en Anne Singer in 1905 een huis laten bouwen in Noorwegen.

W.H. Singer jr. Atelier in de sneeuw, ongedateerd

W.H. Singer jr. Atelier in de sneeuw, ongedateerd

In het boek over William Singer, ‘American Impressionist’ beschrijft Helen Schretlen tal van wetenswaardigheden over het leven in Noorwegen van het Amerikaanse echtpaar.  Het Noorse landschap was nieuw voor William en hij nam ook de tijd om het zich eigen te maken. Door eerst zwart wit tekeningen te maken en daarna in pastel totdat het landschap ‘part of myself’ werd. In het noordoosten van Noorwegen, in het dorpje Tydal, laten de Singers een hut bouwen. De hulp van hun Noorse schildersvriend Martin Borgord is onmisbaar. Hij sprak immers de taal goed en kende boer Olaus Anne op wiens land Singer een hut liet bouwen.

W.H. Singer jr. Bergstroom in de winter, 1923

W.H. Singer jr. Bergstroom in de winter, 1923

William schildert volop. De verf brengt hij dun op het doek aan waarbij de gronderingslaag nog zichtbaar is. Precies zoals de Franse impressionisten dat deden.  De Singer gingen op zoek naar een plek waar William goed kon schilderen. En liefst niet te koud, want als plein-air schilder was het schilderen bij lage temperaturen nu niet bepaald comfortabel. William ontdekte in Noorwegen ook het vissen. Het was weer Martin Borgord, zelf een enthousiast visser, die William hiervoor warm maakte. Ook leerde hij het jagen kennen. Samen met Borgord bracht hij veel tijd door in Tydal. Graag maakte hij jacht op de elanden.

W.H. Singer jr. Overal was stilte, 1940

W.H. Singer jr. Overal was stilte, 1940

Nog steeds leven de Singers voort in Tydal. In 2001 werd er zelfs een monument voor hen opgericht. William schilderde , jaagde en viste niet alleen maar bekommerde zich ook om het lot van de boeren. Hij kocht voor hen de pacht af zodat de boeren een eigen bedrijf konden starten. Nog steeds de bevolking William en Anna Singer hiervoor dankbaar. William was er de persoon niet naar om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Hij zocht graag de eenzaamheid op en beschouwde de natuur als zijn beste vriend. Dit in tegenstelling tot zijn vrouw Anna, zij hield van het societyleven en organiseerde graag muziekavonden voor haar vrienden. Haar liefde voor William was groot, ze volgde hem waar hij heen wilde, dus ook naar Noorwegen, het land van een prachtige natuur waar het kan gebeuren dat je dagenlang niemand tegenkomt.

Geschreven door Margriet van Seumeren.

De foyer van Singer Laren is recent opnieuw ingericht met schilderijen van William Henry Singer jr. en bevriende schilders Martin Borgord en Jacob Dooijewaard. Vanaf nu zijn ook vier Noorse winterlandschappen van William Singer te zien. Ze hangen rondom de prachtige Tiffanylamp, die de Singers in de jaren 1920 in hun Noorse villa Dalheim bij Olden hadden hangen.

W.H. Singer jr. Sneeuwlandschap in Tydal, 1925.

W.H. Singer jr. Sneeuwlandschap in Tydal, 1925.

 

Publicatiedatum: 10/01/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.