Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kerst in museum Singer Laren

De foyer van Singer Laren is elk jaar in de tweede helft van december helemaal in kerstsferen gehuld. Met boom en lichtjes en veel kleur, rond de majestueuze schouw. Honderd jaar geleden was de foyer de woonkamer van Anna en William Singer. Maar hoe zag hun kerst er eigenlijk uit? Met een diner, een kerstboom en Santa Claus, misschien?

Kerstfeest in ‘De Wilde Zwanen’

Anna en William Singer kwamen in 1902 vanuit de Verenigde Staten in Laren wonen en namen daarvandaan hun eigen gebruiken mee. Kerstmis is in Amerika in de eerste plaats een familiefeest. Tradities uit het land van oorsprong bepaalden vaak hoe men het kerstfeest vierde. In Engelstalige landen werd kerst veelal groots gevierd met een uitgebreid diner waarbij de kalkoen en de ‘christmaspudding’ traditioneel niet mochten ontbreken.

Bij de Singers was het niet anders: in hun gastenboek is te zien dat Anna en William een aantal vrienden hadden uitgenodigd op eerste kerstdag 1911. Daaronder waren de kunstenaars Evert Pieters, Arina Hugenholtz en Willy Sluiter. Het was hun eerste kerstfeest in de eerder dat jaar opgeleverde villa ‘De Wilde Zwanen’.

Kerstboom

Een vrolijke kerstboom in het gastenboek laat zien dat het er ongedwongen aan toe ging. Wie de boom tekende is niet bekend, maar Willy Sluiter zou nog vaak even een tekeningetje in het gastenboek maken. Het lijkt er op dat Anna en William Singer een echte kerstboom in huis hadden gehaald.

De kerstboom gaat terug op de Germanen, waar rond de tijd van de winterzonnewende (eind december) een groen blijvende boom, een spar, in huis gehaald werd. De boom stond voor vruchtbaarheid. Vanwege deze heidense oorsprong heeft de rooms-katholieke kerk een boom met kerst lange tijd geweerd, ten gunste van de kerststal. Begin zestiende eeuw schoof Luther voor protestantse kringen de kerstboom naar voren als symbool voor de geboorte van Jezus en als een verwijzing naar het paradijs. Wat William en Anna ook dachten, in huize ‘De Wilde Zwanen’ stond naar alle waarschijnlijkheid een versierde kerstboom, met echte kaarsjes.

Geschenken

Passend in de Amerikaanse traditie is het geven van geschenken onder de kerstboom of in een sok aan de open haard, achtergelaten door de Kerstman. De Amerikaanse Santa Claus is een verbastering van de Nederlandse Sinterklaas. Of Anna en William Singer middels Santa Claus ook geschenken gaven is niet helemaal zeker. De prachtige haard zou zich er wel goed voor geleend hebben.

Anna bij de haard in de foyer.

Kerstliederen

Een andere traditie is het zingen en opvoeren van ‘Christmas Carols’. Anna Singer hield van muziek en was een begaafd pianiste. In de woonkamer stond een mooie vleugel. Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat Anna tezamen met haar gasten kerstliederen zong, zo bij de kerstboom en de open haard, waar zij zelf ook zo graag zat.

Auteur: Anna Kielstra ( Singer Laren).

Publicatiedatum: 10/01/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.