Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Veiling en transport via het spoor

In de Noorderbond in oktober 1913 valt het besluit tot het stichten van die veiling aan de Wuijversloot. De vereniging beschouwt dit als zijn officiële begin. Het veilinggebouw zal ook Noordermarktbond genoemd worden. Voorzitter wordt S. Brugman, die de veiling tot 1931 naar volle tevredenheid zal besturen. Hard wordt er gewerkt om de financiering rond te krijgen. In maart 1915 start de bouw. Jacob van der Plas uit Broek op Langedijk heeft het werk aangenomen voor f 25.680 en bouwkundige H. Tauber uit Oudkarspel zal er toezicht op houden.

De feestelijke opening is op 16 juni 1915 en 27 aanvoerders veilen op deze dag. Van de 27 is er slechts één met bospeen (wortelen), de andere 26 veilen allemaal aardappelen. Helaas moeten de partijen die per spoor vervoerd worden nog naar de laadplaats van het station Noord-Scharwoude (bij de spoorbrug van HHW noord) getransporteerd worden. De spoorlijn naar het dorp is namelijk nog niet klaar. Dat zal niet lang duren want ook daar is met volle kracht aan gewerkt. In juni 1912 is er de “N.V. Verbindingslijn Station-Dorp Noord Scharwoude” opgericht om de financiering mogelijk te maken en die N.V. zal de spoorlijn ook gaan beheren. P. Verburg is de voorzitter. Na veel overleg, plannen maken en de financiering rond zien te krijgen valt in oktober 1913 het besluit tot de aanleg over te gaan. In juli 1914 is de aanbesteding en op 1 september 1915 wordt de lijn geopend. In het jaar 1970 werd de vaarveiling een veiling waarnaar alles over de weg werd aangevoerd.

Spoor van de NS.

Een grote verandering , maar het einde van de veiling zou toch in zicht komen. Want efficiënter werken en daardoor kosten te besparen dwingt ook de kleine veilingen om zich te verenigen.Om met de tijd mee te gaan moeten ze wel fuseren om financiële tekorten te voorkomen. De eerste fusie in 1968 is tussen Warmenhuizen, Broek op Langedijk en Noord-Scharwoude. De nieuwe naam wordt “Langedijk en Omstreken”. Deze fusie pakt voor de veiling in Noord-Scharwoude goed uit omdat het de vestigingsplaats wordt. Warmenhuizen sluit in 1969 en Broek op Langedijk in 1973.

De veiling Langedijk e.o. denkt in 1986 eerst nog via een fusie met Alkmaar en Beverwijk de eigen veiling te kunnen behouden. De Langedijkers hebben er geen vertrouwen in en stemmen het fusievoorstel af. Maar er is allang geen keus meer en in 1988 volgt er dan maar een fusie met de WFO (West-Friesland-Oost), die zelf al een fusieveiling is uit 1983 van 7 veilingen. Het veilen van groente, voor het eerst in (Broek op) Langedijk per afslag gedaan in 1887, is definitief verdwenen.

Veiling NS.

Publicatiedatum: 13/04/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.