Noord-Scharwoude

Veiling en transport via het spoor De handelshuizen en de eerste kool Bijzondere kuilen in het Geestmerambacht

Veiling en transport via het spoor

In de Noorderbond in oktober 1913 valt het besluit tot het stichten van die veiling aan de Wuijversloot. De vereniging beschouwt dit als zijn officiƫle begin. Het veilinggebouw zal ook Noordermarktbond genoemd worden. Voorzitter wordt S. Brugman, die de veiling tot 1931 naar volle tevredenheid zal besturen. Hard wordt er gewerkt om de financiering rond te krijgen. In maart 1915 start de bouw. Jacob van der Plas uit Broek op Langedijk heeft het werk aangenomen voor f 25.680 en bouwkundige H. Tauber uit Oudkarspel zal er toezicht op houden.

>

De handelshuizen en de eerste kool

Aan de Handelskade waren vroeger de handelshuizen gevestigd, dichtbij de veiling van de Noordermarktbond waar de handelaren hun producten kochten (meer hierover bij het volgende punt).

>

Bijzondere kuilen in het Geestmerambacht

Wie in de buurt van Alkmaar woont, kent het Geestmerambacht vooral als een plek om te wandelen of te zwemmen. Weinig mensen weten dat onze voorouders 2500 jaar geleden ook al gebruikmaakten van dit gebied. Uit archeologisch onderzoek in het nieuwe deel De Druppels (2008-2011) blijkt dat het gebied al eeuwen wordt bewoond. Bij de opgraving zijn zeer bijzondere kuilen gevonden.

>
NL | EN