Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Van heerschapshuis tot zorgboerderij: de Leeuwenhof

Een lieflijke boerderij met een vierkant grondoppervlak en een mooi, gelijkzijdig dak. Dat is stolpboerderij de Leeuwenhof aan Middenweg 22 in Heerhugowaard.

Een lieflijke boerderij met een vierkant grondoppervlak en een mooi, gelijkzijdig dak. Dat is stolpboerderij de Leeuwenhof aan Middenweg 22 in Heerhugowaard. De boerderij staat midden in het groen, omgeven door struikgewas, een gladgeschoren gazon en struiken waar ’s zomers geurende roze bloemen aan bloeien. Het is de op één na oudste stolp van Heerhugowaard. Al vóór 1655 werd de boerderij gebouwd als ‘heerschapswoning’ met een boerenbedrijf. Tegenwoordig gaat de zorg op de Leeuwenhof niet alleen meer naar het kleinvee dat bij een boerderij hoort. Er is ook een andere doelgroep die vol liefde wordt behandeld.

De voorgevel van de Leeuwenhof. Beeld: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Per 1 mei 2017 opent in de Leeuwenhof een woon- en zorgvoorziening voor mensen met dementie. Daarmee gaat een belangrijke wens van gastvrouw Annelies van Breugel in vervulling. Ze zegde haar vaste baan in de zorg op en ruilde deze in voor het eigen ondernemerschap. In de Leeuwenhof wil ze laten zien dat de zorg ook anders kan zijn dan de verdrietige verhalen die de voorpagina’s ontsieren.

Zorg kan zoveel beter, vindt Annelies. In haar jarenlange ervaring heeft zij gezien hoe het niet moet. Er is te weinig tijd om mensen de juiste zorg en aandacht te geven. De bewoners zijn de dupe van het systeem, met vereenzaming tot gevolg. Dat kan ze niet verdragen. Het kan ook anders, met veel intermenselijk contact, veel aandacht, liefde en plezier. Dat is waar zij zich met haar team elke dag voor de volle honderd procent voor gaat inzetten.

Van stadsregent tot stremsel

Toen de Leeuwenhof te koop kwam, was het idee van een zorgboerderij snel geboren, maar van oorsprong kende de stolp een heel andere bestemming. De stolp werd gebouwd voor Nicolaes Carbasius, een regent uit Hoorn die lid was van het Heerhugowaardse polderbestuur. Na Carbasius is de Leeuwenhof ook in bezit geweest van hoofdingelant en VOC-bewindvoerder Albert Coninck. Tot 1813 werd de stolp bewoond door stadsregenten en daarna woonde de boerenelite in de boerderij. Als een van de weinige stolpen in Heerhugowaard heeft de Leeuwenhof een opkamer met daaronder een kaaskelder, waar de zelfgemaakte kaas lag te rijpen voor deze werd verkocht.

Melk en kaas

Toch gaan de traditie en geschiedenis van de boerderij niet verloren nu Frans en Annelies de touwtjes in handen nemen. De stolp was van de ouders van Frans, die er een melkveebedrijf met kaasmakerij runden. Tot 2000 was dit gevestigd in de Leeuwenhof en werden de zuivelproducten verkocht in een eigen winkel. Maar toen nieuwbouwwijk Stad van de Zon vlakbij de boerderij verrees, verhuisde het bedrijf met de broers van Frans naar Groningen. Zijn ouders bleven in de stolp wonen. Toen zijn vader overleed, bleef Frans’ moeder alleen achter. Dat redde ze tot 2014, toen ze kleinschaliger moest gaan wonen. De Leeuwenhof, die al sinds 1940 in handen van de familie van Breugel is, werd te koop gezet, zonder vruchtbaar resultaat. Door de nieuwe bestemming die het echtpaar aan de boerderij geeft, blijft de stolp in vertrouwde handen.

De Leeuwenhof. Beeld: Wikimedia Commons

Make-over

De buiten- en binnenkant van de boerderij hebben wel een make-over ondergaan. Samen met architect Rob de Vries zijn de Van Breugels erin geslaagd een ontwerp te maken zodat er na de verbouwing twaalf ouderen kunnen wonen in twee woongroepen. Er komen twaalf kamers, twee gezamenlijke woonkamers en keukens. Voor het verbouwen van het monument bleken meer vrijheden te gelden dan van tevoren werd gedacht. Er is veel geoorloofd zolang datgene dat wordt bijgebouwd maar in een moderne bouwstijl wordt gerealiseerd, zodat er een mooie mix ontstaat tussen oud en nieuw. In de Leeuwenhof wordt daar zeker gehoor aan gegeven. In het liggen glazen dakpannen, zodat er lekker veel licht naar binnenvalt. De monumentale schouw, de kelder, de opkamer en de balken zijn gerestaureerd.

Thuis in de Leeuwenhof

Dit verhaal is geschreven in het kader van het Congres Herbestemming van de Provincie Noord-Holland.

Annelies en Frans willen in de Leeuwenhof een warme plek creëren waar iedereen zich thuis voelt. De bewoners mogen altijd meehelpen op de boerderij. Uit ervaring is gebleken dat ze dat heel fijn vinden, bijvoorbeeld bij het koken of het werken in de moestuin waarmee het echtpaar wil starten. En de bewoners kunnen gaan genieten van schapen, geiten en kippen die er rondlopen en naar hartenlust moeten worden geknuffeld en gevoerd. Zo is de cirkel op de Leeuwenhof rond. Misschien wordt er ooit weer kaas gemaakt, net als vroeger. Maar eerst gaat het team in de stolp zich richten op zorgverlening met zoveel mogelijk aandacht. De kaas moet dus nog even wachten.

Auteur: Eva Bleeker

Publicatiedatum: 26/04/2017

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.