Van Ewijcksluis

Van Ewijcksluis, sinds 2012 onderdeel van de gemeente Hollands Kroon, ligt op de rand van de Waddenzee en het Amstelmeer, in het noordelijke puntje van de Anna Paulownapolder. Het dorp, ontstaan bij de sluis tussen de Oude Veer en het toenmalige Amsteldiep, is vernoemd naar Daniel Jacob van Ewijck van Oostbroek van de Bilt. Als gouverneur van de toenmalige Koning Willem II is hij in 1846 betrokken bij de inpoldering van de Anna Paulownapolder.

Amsteldieperdijk

In 1920 wordt een begin gemaakt met de Zuiderzeewerken, het plan van ingenieur Cornelis Lely om het gebied rondom de Zuiderzee te beschermen tegen het water. Als eerste wordt de 2,5 kilometer lange Amsteldieperdijk aangelegd tussen het vasteland bij Van Ewijcksluis en het eiland Wieringen. Met de voltooiing van de dijk in 1924 eindigt de eeuwenlange eilandstatus van Wieringen.

Dijk Wieringen-Ewijcksluis, 1926. Beeld: Noord-Hollands Archief

Met de boot vanaf De Haukes

Tot aan de bouw van de Amsteldieperdijk, ook wel Kleine Afsluitdijk genoemd, bestaat er vanaf Van Ewijcksluis een bootverbinding met het dorp De Haukes op het eiland Wieringen. De oversteek met de veerboot (van oudsher postboot geheten) duurt destijds gewoonlijk 30 minuten, maar kan bij een roerige Zuiderzee of in winterse omstandigheden behoorlijk oplopen.

Gezicht op Van Ewijcksluis, 1970, door Oortwijn, Maarten (1912-1996). Beeld: Noord-Hollands Archief

Wieringer volkslied

In de eerste twee coupletten van het oudste Wieringer Volkslied dat bekend is, wordt de boottocht naar Wieringen als volgt bezongen:

‘Wie wil er mee naar Wieringen varen

‘s Morgens vroeg al in de dauw

Met een mooi meisje van achttien jaren

Dat zo graag naar Wieringen wou

Schipper ik hoor de hanen kraaien

Schipper ik zie de vlaggetjes waaien

Stuurman laat je roer maar gaan

Dan zullen we spoedig op Wieringen staan’

links

http://www.waddenwandelen.nl

http://www.inoudeansichten.nl/ansichten/binnen-en-buitenhaven/p75475-wieringer-postboot.html http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/gebieden/waddengebied/nederlands-waddengebied/wieringen/wieringen-natuur-en-cultuur/de-haukes/ http://www.historischwieringen.nl/
http://www.landschapnoordholland.nl

Waddenwandelen, 1200 km wandelmogelijkheden rondom het wad

Dit verhaal is geplaatst door Landschap Noord-Holland, ten behoeve van het wandelnetwerk “WADDENWANDELEN”. Waddenwandelen is het grootste wandelpadennetwerk in Nederland, Het ontsluit de mooiste cultuurlandschappen rond het Werelderfgoed Waddenzee. In Noord-Holland vindt u langs de route zgn. QR-codes waarmee u verhalen en filmpjes over de bijzonderheden van de route kunt bekijken.

Dit verhaal maakt deel uit van de campagne Werelderfgoed.
Klik hier om terug te gaan naar het thema De Waddenzee.

Publicatiedatum: 18/06/2013