Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Van Ewijcksluis

Van Ewijcksluis, sinds 2012 onderdeel van de gemeente Hollands Kroon, ligt op de rand van de Waddenzee en het Amstelmeer, in het noordelijke puntje van de Anna Paulownapolder. Het dorp, ontstaan bij de sluis tussen de Oude Veer en het toenmalige Amsteldiep, is vernoemd naar Daniel Jacob van Ewijck van Oostbroek van de Bilt. Als gouverneur van de toenmalige Koning Willem II is hij in 1846 betrokken bij de inpoldering van de Anna Paulownapolder.

Amsteldieperdijk

In 1920 wordt een begin gemaakt met de Zuiderzeewerken, het plan van ingenieur Cornelis Lely om het gebied rondom de Zuiderzee te beschermen tegen het water. Als eerste wordt de 2,5 kilometer lange Amsteldieperdijk aangelegd tussen het vasteland bij Van Ewijcksluis en het eiland Wieringen. Met de voltooiing van de dijk in 1924 eindigt de eeuwenlange eilandstatus van Wieringen.

Dijk Wieringen-Ewijcksluis, 1926. Beeld: Noord-Hollands Archief

Met de boot vanaf De Haukes

Tot aan de bouw van de Amsteldieperdijk, ook wel Kleine Afsluitdijk genoemd, bestaat er vanaf Van Ewijcksluis een bootverbinding met het dorp De Haukes op het eiland Wieringen. De oversteek met de veerboot (van oudsher postboot geheten) duurt destijds gewoonlijk 30 minuten, maar kan bij een roerige Zuiderzee of in winterse omstandigheden behoorlijk oplopen.

Gezicht op Van Ewijcksluis, 1970, door Oortwijn, Maarten (1912-1996). Beeld: Noord-Hollands Archief

Wieringer volkslied

In de eerste twee coupletten van het oudste Wieringer Volkslied dat bekend is, wordt de boottocht naar Wieringen als volgt bezongen:

‘Wie wil er mee naar Wieringen varen
‘s Morgens vroeg al in de dauw
Met een mooi meisje van achttien jaren
Dat zo graag naar Wieringen wou
Schipper ik hoor de hanen kraaien
Schipper ik zie de vlaggetjes waaien
Stuurman laat je roer maar gaan
Dan zullen we spoedig op Wieringen staan’

Links

  • http://www.waddenwandelen.nl
  • http://www.inoudeansichten.nl/ansichten/binnen-en-buitenhaven/p75475-wieringer-postboot.html http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/gebieden/waddengebied/nederlands-waddengebied/wieringen/wieringen-natuur-en-cultuur/de-haukes/ http://www.historischwieringen.nl/
  • http://www.landschapnoordholland.nl

Publicatiedatum: 18/06/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.