Urbanuskerk: het baken van Nes

Als een baken staat de Urbanuskerk in het open polderland. ’s Avonds lijkt de verlichte kerk wel een vuurtoren aan de Amstel. Met dank aan bouwpastoor Van Zanten. En aan architect Jozef Cuypers die in Nes zijn eerste grote project realiseerde.

Book 1 min

In Bovenkerk staat de Urbanuskerk van vader Cuypers. In de kerk van junior is de invloed van Cuypers sr. nog te bespeuren. Pastoor Van Zanten kwam in 1886 naar Nes. Hij wist onder de gelovigen uit de wijde omtrek zoveel geld in te zamelen, dat het oude vervallen kerkje kon worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe met kerk en pastorie. Met de jonge Jos Cuypers (28) als architect. In 1889 zegende de bisschop deze Sint Urbanuskerk in.

Gezicht op de St. Urbanuskerk aan de Amsteldijk Zuid, ziende naar het noordwesten, 1930. Beeld: Noord-Hollands Archief

Volgens oud gebruik ligt de hoofdas van de kerk precies oost-west. Vandaar dat de entree niet uitkomt op de Amsteldijk, maar opzij ligt. De gelovigen in de kerk richten zich naar de plek waar de zon opkomt.  Jos Cuypers had een driebeukige neogotische kruisbasiliek ontworpen met een vierkante toren. Op de spits zette de architect hoektorentjes. In de kerk staat een communiebank uit 1860; die heeft nog in de oude kerk dienst gedaan.

Tegeltableau

De aankleding van de kerk is vooral te danken aan pastoor Droog. In 1898 namelijk vertrok pastoor Van Zanten naar Amsterdam. Pastoor Droog tekende in 1899 de afbeeldingen die je op tegeltableaus in de kerk aantreft. In 14 staties is de kruisweg van Christus afgebeeld. Eén tegel is dwars aangebracht. Opzettelijk. Uit bescheidenheid, want mensenwerk kan nooit volmaakt zijn.

Publicatiedatum: 18/03/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN