Varen langs Ouderkerkerlaan

Verwarrend is het wel. De weg die bij de Amstel uitkomt heet nu Kruitmolen. Maar van oudsher is dit de Ouderkerkerlaan. Verderop heet de laan nog zo. Dit was jarenlang dé verbinding tussen Amstelveen en Ouderkerk. Naast de met hoge bomen omzoomde laan ligt de ringvaart.   De schipper kon hierover van Amstelveen naar de Amstel varen. Dat is verleden tijd. De oude route naar Ouderkerk is door autowegen en hoge gebouwen geblokkeerd. De Ouderkerkerlaan ligt van oudsher tussen de Bovenkerkerpolder (aan de zuidzijde) en de Middelpolder. Op oude kaarten staat de laan als Loopveld vermeld.

Oude vaart geblokkeerd door autowegen en gebouwen

Halverwege tussen de Amstel en het oude dorp van Amstelveen is de vaart naast de Ouderkerkerlaan gedempt. Hoge kantoren en autowegen doorsnijden de vroegere route van de beurtschipper. De vroegere Ouderkerkerlaan (nu Kruitmolen geheten) ligt links van de vaart.Foto Tineke Blok

Oude vaart geblokkeerd door autowegen en gebouwenOude vaart geblokkeerd door autowegen en gebouwen

Na vervening waren de polders uitgestrekte plassen geworden. Bij storm kon het bij de Ouderkerkerlaan aardig te keer gaan. In 1763 sloeg water uit de Bovenkerkerpolder over de laan heen. Uit de Middelpolder volgden klachten over verhoging van het waterpeil.

Twee schuiten breed

De ringvaart die nodig was voor het droogleggen van de Bovenkerkerpolder fungeerde ook als scheepvaartroute. Van hogerhand was bepaald dat de vaart zo breed moest zijn, dat twee geladen schuiten elkaar konden passeren. Aan beide einden van de vaart lag een sluisje.
Druk was het niet op de ringvaart begin vorige eeuw. In 1930 was schipper Van Wier uit Amstelveen de enige vaste gebruiker van het sluisje bij de Amstel. Beurtschippers waren overgestapt op paard en wagen of de vrachtauto. In 1936 werd het sluisje bij de Amstel gedempt; dat bij Amstelveen was toen al dicht.

Publicatiedatum: 18/03/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.