De koninklijke familie vernoemd
Het Oranjepark werd tussen 1935 en 1938 aangelegd in de eerste grote uitbreiding van Uithoorn. De wijk kreeg geen straten, maar lanen vernoemd naar leden van het Koninklijk Huis: prins Hendrik, koningin-moeder Emma, koningin Juliana, prins Bernhard en de prinsessen Beatrix en Irene. Margriet en Marijke (Christina) kwamen na de oorlog aan de beurt in de aangrenzende wijk Thamerdal I. Prins Claus kreeg geen laan, maar een treurig straatje vlakbij de Beatrixlaan en de Willem Alexanderpoort.
In het park staat ‘Wilhelmina’ in brons, in 1987 vervaardigd door de beeldhouwer Charlotte van Pallandt. Ook staat er een beeld van Nic Jonk uit 1980, genaamd ‘Aarde en Water II’. Aan de Emmalaan vind je ‘Levenskracht’ van Gerardus Schoffelen.
Bibliotheek in park
In de oorspronkelijke uitvoering was het een park met gazons, waartussen wandelpaden kronkelden, naar een ontwerp van Gerrit Noordanus uit Bilthoven. De paden kwamen in het midden uit op een pleintje van flagstones. Er waren een paar zitbanken geplaatst, beschut door taxus en rhododendrons, opdat men kon genieten van het parkachtige landschap. In 1947 werd Joop van Nimwegen uit Huis ter Heide aangetrokken als opzichter van de gemeentelijke plantsoenendienst. Hij heeft veel betekend voor de groene aanblik van Uithoorn. In 1966 werd de r.k. bibliotheek in het park gebouwd, een smet op het parkblazoen volgens de aanwonenden. Een notaris heeft bezit genomen van het pand. Het park heeft een tweetal renovaties ondergaan.
Bron: Stichting Oud Uithoorn / De Kwakel
Publicatiedatum: 06/08/2013
Vul deze informatie aan of geef een reactie.