Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tulpen kijken, tulpen kopen: Amsterdam Tulip Museum

Tegenover het drukbezochte Anne Frank Huis vind je de fleurige etalage van het 'Amsterdam Tulip Museum'. Ondanks dat de naam van het tulpenmuseum prominent op de gevel staat, lijkt het op het eerste gezicht te gaan om enkel een pittoreske souvenirwinkeltje volgestouwd met bloembollen, tulpenboekenleggers, tulpentegels, tulpensjaals, - tassen, -theedoeken en meer, maar schijn bedriegt. Loop verder de winkel in, neem een smal wenteltrapje naar beneden en waan je in het verleden van de uiterst intrigerende tulp.

Amsterdam Tulip Museum

Tulpenmuseum van Amsterdam aan de Prinsengracht. Beeld: Amsterdam Tulip Museum

Amsterdam Tulip MuseumAmsterdam Tulip Museum

Breed scala aan wetenswaardigheden

Het museum, opgericht door een lokaal bloembollenbedrijf, opende in 2004 voor het eerst de deuren en is recentelijk gerenoveerd. Achter een klein metalen draaihekje, achterin de uitgebreide museumshop, begint de tentoonstelling met een korte animatiefilm die je op een reis door het verleden van de tulp meeneemt. Vervolgens loop je door zes opeenvolgende ruimtes, elk met een eigen thema, die de geschiedenis nog eens in detail herhalen. In het Engels, dat wel.

In de verschillende ruimtes, wordt een breed scala aan wetenswaardigheden gepresenteerd. Variërend van de oorspronkelijke tulp en de tulpen aan het hof van het Ottomaanse Rijk tot aan de Hollandse tulpenmanie, het instorten van de markt en het telen van tulpen door de tijd heen. Dit vergezeld met historische artefacten zoals rijkversierde keramiek uit het Ottomaanse Rijk en gereedschappen die vroeger werden gebruikt in de tulpenteelt.

Museumwinkel

Winkel van het Amsterdam Tulip Museum. Beeld: Amsterdam Tulip Museum

MuseumwinkelMuseumwinkel

Rariteitenkabinet

Een van de grootste ruimtes is een ‘rariteitenkabinet’, waarin je vanalles te weten komt over de tulpenmanie; over hoe populair de uitheemse bloem wel niet was in zeventiende-eeuws Nederland. In de jaren 1636 en 1637 hield een ware tulpengekte of tulpenmanie heel Nederland in haar greep. Schilders beeldden de tulp nauwgezet af op schilderijen en in tulpenalbums en kleurige tulpenmotieven verschenen op tegels en servies. Er werden zelfs speciale vazen, soms torenhoog met een extravagante vorm, ontworpen. In de uitstekende tuitjes op de vazen werden de per stuk gekochte en gekoesterde tulpen gepresenteerd.

In het ‘rariteitenkabinet’ lees je onder andere over de mysterieuze en meest populaire en waardevolle ‘Semper Augustus’ tulp, ontdek je het verhaal van de beroemde arts Nicolaes Tulp en leer je over andere bekende Nederlanders die zich op verschillende vlakken bezig hielden met de bloem.

In het tulpenmuseum

Beeld: Amsterdam Tulip Museum

In het tulpenmuseumIn het tulpenmuseum

Een dwaas en zijn geld zijn haast gescheiden

De immense populariteit van de tulp nam in de jaren dertig van de zeventiende eeuw exorbitante vormen aan. Gigantische bedragen werden uitgegeven, soms maar voor een enkele bloem. Handelaren dreven de prijs steeds verder op, zodat een tulpenbol op een gegeven moment evenveel kostte als een grachtenpand in Amsterdam. In de minst verlichtte kamer van het tulpenmuseum, zie je vervolgens de markt instorten en tekenaars de spot drijven met de tulpenmanie. Zo ligt er in één van de vitrines een klein prentje met twee tulpen vol in de bloei. “Een dwaes en zijn gelt zijn haest gescheijden”, leest het rechthoekige papiertje.

Bloembollen

Bloembollen in de museumwinkel. Beeld: Amsterdam Tulip Museum

BloembollenBloembollen

Kleine schatkamer

Na een klein uurtje heb je alle ruimtes uitgebreid kunnen zien en al het beeld en geluidmateriaal bekeken en beluisterd. In een lichte ruimte kun je nog een film bekijken over de tulpenteelt van nu, waarna je uitgebreid kunt rondneuzen in de winkel die samen met het kleine maar dynamische museum een schatkamer is voor tulpenliefhebbers en toeristen.

Het Amsterdam Tulip Museum is dagelijks tussen 10.00 en 18.00 uur geopend. Op de website van het museum kun je vanalles en nog wat vinden over tulpen, maar ook het personeel kan je veel vertellen, bijvoorbeeld hoe je jouw tulpen het beste kunt verzorgen.Auteur: Liza Koppenrade

Bronnen

Amsterdam Tulip Museum, http://www.amsterdamtulipmuseum.com/nl/

Over het Amsterdam Tulip Museum, http://www.gardennewsbreak.com/atm/articles/about_the_atm_backgrounder.html

Publicatiedatum: 20/04/2016

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.