De eerste officiële nationale herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vond plaats op 31 augustus 1945 in het Olympisch Stadion. De viering van de eerste naoorlogse Koninginnedag stond toen grotendeels in het teken van de oorlog, die enkele maanden daarvoor was beëindigd. Die dag werd in het stadion een openluchtspel gehouden waarmee gebeurtenissen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog werden gesymboliseerd. Het was soms erg realistisch: gewapende soldaten trokken bijvoorbeeld het stadion binnen en ‘arresteerden’ de landverraders. Na dit oorlogsspel legden prinses Juliana en prins Bernhard een krans ter nagedachtenis aan de omgekomen Nederlanders.
Eerste officiële 4 mei-herdenking
De eerste officiële 4 mei-herdenking vond plaats in 1946, eveneens in het Olympisch Stadion. Onder de titel Spel der Bevrijding werd wederom een massaspel opgevoerd met een hoog realiteitsgehalte. Voor het eerst werd twee minuten stilte in acht genomen voor de oorlogsslachtoffers – onder het luiden van een klok.
De herdenking in het Olympisch Stadion op 4 mei 1946.
Sportherdenking
We zijn in 2016 precies zeventig jaar verder en de traditie van de vierde mei bestaat nog steeds. Sinds 2005 is op de plek waar die begon – het Olympisch Stadion dus – een jaarlijkse Sportherdenking. Om 12.30 uur staan de aanwezigen dan stil bij wat de Nederlandse sport tijdens die oorlogsjaren is overkomen. Tijdens de bezetting werd er namelijk meer dan ooit gesport of bezochten mensen sportwedstrijden. Meer informatie staat hier.
Auteur: Jurryt van de Vooren.
Spel der Bevrijding
Opname uit 1946
Publicatiedatum: 18/04/2011
Vul deze informatie aan of geef een reactie.