Traditie van Dodenherdenking in Olympisch Stadion begonnen

De eerste keer dat Nederland op 4 mei stilstond bij de Tweede Wereldoorlog was in 1946 – in 2016 dus zeventig jaar geleden. Dat gebeurde in het Olympisch Stadion, waar ook dit jaar weer een herdenking is. Bijna niemand weet eigenlijk nog dat deze nationale traditie in het Olympisch Stadion is begonnen. Oude filmbeelden staan hier.

De eerste officiële nationale herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vond plaats op 31 augustus 1945 in het Olympisch Stadion. De viering van de eerste naoorlogse Koninginnedag stond toen grotendeels in het teken van de oorlog, die enkele maanden daarvoor was beëindigd. Die dag werd in het stadion een openluchtspel gehouden waarmee gebeurtenissen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog werden gesymboliseerd. Het was soms erg realistisch: gewapende soldaten trokken bijvoorbeeld het stadion binnen en ‘arresteerden’ de landverraders. Na dit oorlogsspel legden prinses Juliana en prins Bernhard een krans ter nagedachtenis aan de omgekomen Nederlanders.

Eerste officiële 4 mei-herdenking

De eerste officiële 4 mei-herdenking vond plaats in 1946, eveneens in het Olympisch Stadion. Onder de titel Spel der Bevrijding werd wederom een massaspel opgevoerd met een hoog realiteitsgehalte. Voor het eerst werd twee minuten stilte in acht genomen voor de oorlogsslachtoffers – onder het luiden van een klok.

De herdenking in het Olympisch Stadion op 4 mei 1946.

De herdenking in het Olympisch Stadion op 4 mei 1946.De herdenking in het Olympisch Stadion op 4 mei 1946.

Sportherdenking

We zijn in 2016 precies zeventig jaar verder en de traditie van de vierde mei bestaat nog steeds. Sinds 2005 is op de plek waar die begon – het Olympisch Stadion dus – een jaarlijkse Sportherdenking. Om 12.30 uur staan de aanwezigen dan stil bij wat de Nederlandse sport tijdens die oorlogsjaren is overkomen. Tijdens de bezetting werd er namelijk meer dan ooit gesport of bezochten mensen sportwedstrijden. Meer informatie staat hier.

Auteur: Jurryt van de Vooren.

Spel der Bevrijding

Opname uit 1946

Publicatiedatum: 18/04/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.