Stolpverhaal uit Oudorp

Meerkoeten kleumen in hun zwarte schipperstruien op de besneeuwde oever van de bevroren Hoornsevaart. De kerktoren prikt als een omgekeerde obliehoorn in de wazige winterlucht. De knotwilgen langs de Munnikenweg  tonen als een rij monniken uit vervlogen tijd. Ze lossen als een vervagende streepjescode op in de grondmist. Het lofwerk op de topgevel van de grote stolp 'Eendracht Maakt Macht' schittert in de winterzon. Alsof een lichtreclame wordt ontstoken.

De imposante gevel van stolpboerderij Eendracht maakt Macht in Oudorp

De imposante gevel van stolpboerderij Eendracht maakt Macht  in OudorpDe imposante gevel van stolpboerderij Eendracht maakt Macht in Oudorp

Door het kleine hekje

Een majestueuze stolp van het Noord-Hollandse normaaltype aan de rand van de Oudorperpolder. Achter een stevig ijzeren hek, om een beetje afstand te houden van de dagelijkse drukte. Via de grote poort kun je door het kleine hekje dicht onder de voorgevel komen. Hier valt de hoogte van de topgevel extra op en ook dat ene detail in het houtsnijwerk waarop de naam van de stolp is gebaseerd. Twee in elkaar geslagen handen. Prachtig, net als de voordeur met vier felrood geschilderde panelen die als vuurwerk uit het donkergroen van de voordeur knallen. Aanbellen hoeft niet, want de deur zwaait al open. Piet en Corrie Tamis staan uitnodigend in de gang. In de overwegend roze getinte woonkamer geurt de koffie en brandt het haardvuur. Je voelt je er meteen thuis. De kamer heeft een schat aan oorspronkelijke details en kleuren. Binnenluiken (‘s avonds dicht) boven fraai gevormde zitvensterbanken en daarboven een plankje in dezelfde vorm voor een vaas bloemen. Bedsteden aan elke kant van de zwart stenen schoorsteenmantel. Erboven een foto van het jonge gezin Tamis als boerenfamilie. Omdat Piet ooit een echte ‘hoge zijden’ vond. Portretten van de grootouders flankeren de familiefoto, die samen zeggen wat de stolp voor de familie Tamis betekent. THUIS. In hoofdletters.

Financiering

Piet en Corrie startten samen in een pas opgeleverde flat in de Oudorper polder. Dat vonden ze voor kinderen geen goede plek, dus toen Anna (een oudere zus van Piet) het bericht bracht dat de ‘boerderij van Stroomer’ te koop stond, begonnen de ideeën op te borrelen. “Als we nu eens, maar jongens, de boerderij van Stroomer!?” Kortom het ging om een aankoop die feitelijk onbereikbaar was en tegelijkertijd om het pand waarmee Piet van jongsaf aan een emotionele band opgebouwd bleek te hebben. Geld was het grote probleem. Maar Piet, Corrie en Anna kregen de financiering rond bij de lokale Rabobank, omdat ze het resterende bedrag met hun spaargeld konden inleggen. We schrijven 1973 en het is net als nu crisis. Piet en Corrie beamen dat de financiering het grote struikelblok was. Ze betrokken de stolp onmiddellijk, zodra er een dubbel stopcontact was en een kraan met een emmer die als aanrecht konden dienen. Vanaf dat moment is Piet met hulp van velen elke dag in de weer om de stolp eerst waterdicht en vervolgens (dubbel) bewoonbaar te maken. Op de kop van de stal kwam de keuken, naast het woongedeelte dat uit twee grote kamers en suite bestaat. De tweede kamer werd de woning van zus Anna met een eigen ingang aan de kant van de dars op de plek van de paardenstal. Schuifdeuren werden muur. Zij woont er nog steeds tot grote tevredenheid. In de periode 1980 – 1995 is er zelfs driedubbele bewoning. Piet’s ouders trekken er bij in en genieten van een onbezorgde oude dag. Het is even wennen, maar het lukt. Wonderwel en heel best.

De woonkamer van stolpboerderij Oudorp

De woonkamer  van stolpboerderij OudorpDe woonkamer van stolpboerderij Oudorp

Rijksmonument

De stolp is in 1881 gebouwd op de plek van een verbrande voorganger. Opdrachtgevers waren Elizabeth Stroomer en Jan Bijman. Zij schakelden aannemer Hille uit Ursem in voor de bouw van een ‘rijke’ stolpboerderij met een grondmaat van maar liefst 18 x 20 m en een nokhoogte van 16 m. De rijke uitvoering is terug te vinden in de kernconstructie en in de details. Het grenen vierkant is geschaafd en in zijn geheel exact op maat gemaakt voor de bouw van de stolp. Dekbalken schuin afgezaagd naar de helling van het dak. De ruimte tussen de sparren is hooguit 30 (!) centimeter van elkaar. Zware zwingen, zelfs in de nok liggen nog vier zolderbalken. Het vierkant is klokgaaf en loepzuiver loodrecht. De stijlen staan 8 meter uit elkaar, het grote overstek van 2½ m geeft op de begane grond ruimte voor een grote woning met twee voorname voorkamers. De topgevel herbergt een slaapkamer op de eerste etage. Hier is gekozen voor ruimte en kwaliteit, zowel in de constructie als in de details. Dat zie je bijvoorbeeld aan de uitvoering van de stallen. Die zijn extra hoog om de koeien goed te zien. De stalschotten zijn voorzien van ronde metalen buizen, handig glad en sterk. De houten blauwe stalwand, de korte regel met stookplaats, de boerderij geëtst in het glas van een tussendeur, de eigenhandig gemaakte details in de lambrizering. En de kelder waarin je rechtop kunt staan. Alles is even onbenoembaar mooi als zorgvuldig gemaakt. Een rijksmonument. Piet en Corrie dromen ervan, dat hun twee zonen in de stolp komen wonen. Kunnen zij, net als Piet’s ouders, ook gewoon in hun stolp oud worden. ‘Eendracht Maakt Macht’ op meerdere fronten.

Dit verhaal is geschreven door Willem Messchaert voor de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp. www.boerderijenstichting.nl

Publicatiedatum: 10/07/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.