Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stolpverhaal uit Heiloo

Een lange straatweg voert langs een witte dorpskerk, zakelijk gemeentehuis, winkels en appartementen, gevolgd door een parkachtig bos. Gelijktijdig aan de bosrand als in de open ruimte van een weiland staat daar als bij toverslag een imposante witte stolpboerderij met grijs-zwart pannendak. Onwillekeurig wrijf je met de hand over de ogen. Is dit een sprookje of staat die prachtstolp daar werkelijk bos en wei te domineren?

Modelboerderij

Die laatste conclusie is terecht. Niks fata morgana, gewoon boerenrealiteit. Noord-Hollandse landelijke bouwkunst pur sang. Naast landgoed Ter Coulster staat Betsy’s Hof, als modelboerderij gesticht in 1913. Dat kenmerkende karakter van modelboerderij was bij de uitgevoerde herbestemming en restauratie een belangrijk uitgangspunt. De beleving daarvan is dan ook grotendeels intact gebleven. Buiten is dat zonder twijfel de forse maatvoering en de strakke vormgeving. Binnen is dat met name waar te nemen in de tot smaakvolle en lichte woonruimte omgevormde stal. Lange regel en staart zijn nu het privé domein voor reflectie van de eigenaren of bieden gastvrijheid aan geanimeerde familiebijeenkomsten. De stalen steunconstructie accentueert de huidige leefbaarheid en herinnert aan het boerenverleden toen hier de koeien met de koppen naar elkaar gestald stonden. Vijf meter van de oorspronkelijke stal bleef intact. Patronen in de vloer volgen de sporen van de gruppen van weleer.

Stolpboerderij Betsy’s Hof. Foto Mart Groentjes.

Kaasmakerij en vloerglas

De voormalige dars (in Kennemerland: dors) is voor het nieuwe gebruik in twee functies verdeeld. Eén helft werd woonkeuken, de andere helft de nieuwe entree. Achter de darsdeuren is de nieuwe woonkeuken gekomen, van waaruit men niet alleen fraai uitzicht heeft, maar ook direct toegang tot de oorspronkelijke kaaskamer. De bont gekleurde ruimte is, met al die groene en gele estrikken op de vloer, een sieraad in de stolp en een levende band met het boerenverleden. De koeien zorgden voor de melk van de huisbestierde, toentertijd moderne kaasmakerij. Vanuit de woonkeuken is er eveneens toegang tot het vierkant dat zijn centrale functie ook na de herbestemming heeft behouden, maar nu als belangrijk kruispunt in de stolp. Voor begane grond als de nieuw gerealiseerde vertrekken op de verdieping. De indrukwekkende maatvoering van het hoge en brede vierkant is zichtbaar gebleven en doet bij omhoog kijken, duizelen. De indirecte lichtinval, via dakramen en beloopbaar vloerglas, is een architectonische vondst. De vierkantconstructie kon hierdoor zijn sprekende karakter behouden, terwijl het invallende licht zorgt voor een immens transparante ruimte die de nieuwe bestemming ondersteunt als was het een bewegwijzerde rotonde. Voor Bart en Marielies is de keukentafel echter de favoriete plek.

De ruime sfeervolle woonkamer. Foto Mart Groentjes.

Orangerie

De nieuwe hal werd naast de nieuwe hoofdingang, ook de nieuwe plek voor de oorspronkelijke en nog aanwezige hardstenen paardenvoerbak en metalen ruif. Bij binnenkomst is de relatie met het boerderijverleden meteen duidelijk. Zo gaat het ook in de tot kantoorruimten en bibliotheek omgevormde woonvertrekken. De kleuren zijn uitgevoerd in de groentinten die de schilder er als onderste verflaag aantrof. Kleuren en bedsteedeuren zijn stijlvol ingepast daar waar in de oude woonkamers naast boeken ook computers verschenen. Het ritme van de oorspronkelijke ramen ondersteunt de hedendaagse noodzakelijke activiteiten om stolp en landgoed een zekere toekomst te geven. Zelfs de oude boerin kreeg op haar vertrouwde erf een eigen plek in de tot orangerie verbouwde vervallen schuur, die nu tot tevredenheid als tweede woning dienst doet.

Nog even naar buiten voor een laatste blik op de zuidgevel, die van de stal. Op het dak staan op vaste afstand vier rechte schoorstenen, die geen schoorsteen, maar ventilatiekanaal zijn. Intact gebleven bouwkundige elementen van de hypermoderne modelboerderij die Betsy’s Hof honderd jaar geleden was.

Publicatiedatum: 05/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.