Stolpverhaal uit Bergen

Een charmante  stolp uit 1888, met buitenmaten 12,80 bij 13,50 meter aan een van de  middeleeuwse Kennemer dijken. Zoals meer stolpen aan de duinrand bevinden zich de dorsdeuren aan de voorzijde maar de indeling is als in het Noord-Hollandse Normaaltype (de vroegere dors en stal evenwijdig). Een combinatie van wonen en werken als nieuwe bestemming: de secretariaatsstolp van de Boerderijenstichting Noord-Holland. Met op de verdieping het secretariaatsbureau, de bibliotheek en het archief; ook zijn daar nog een slaapkamer en  overloop. De tweede verdieping is bergzolder. De secretaris en zijn familie hebben de stolp in fasen gerestaureerd waarbij de oorspronkelijke indeling goeddeels is gehandhaafd. De voorkamer, met zijn houten schouw en houten delen in appelbloesemkleur, is -met paneelschuifdeuren- uitgebreid naar de vroegere dors (in de duinstreek zeggen ze dors, in West-Friesland dars). De blauwe, houten keuken is in stijl gerenoveerd. Gelijkvloers zijn er nog slaapkamers (één in de vroegere kaaskamer), een werkkamer, hal, badkamer, het vierkant en een aparte ingang voor het secretariaat. 

De werkkamer van de Boerderijenstichting is natuurlijk gevestigd in een stolpboerderij

De werkkamer van de Boerderijenstichting is natuurlijk gevestigd in een stolpboerderijDe werkkamer van de Boerderijenstichting is natuurlijk gevestigd in een stolpboerderij

Bedstee voor de knecht

Het vierkant dient als muziekruimte en heeft een originele ‘koes’ (bedstee voor de knecht), nu provisiekast met nieuwe (oude) deurtjes. Aan de voor- en zijkant van de stolp mooi uitzicht op het fraaie landschap met de Schoorlse duinen en de ruime  Oudburgerpolder. Met een serre (‘droogloop’) die zicht geeft op de besloten achtertuin, is de stenen schuur met de hoofdstolp verbonden. In de schuur het atelier met grote etspers. Alle kleuren van het houtwerk aan de buitenzijde zijn in West-Friese, groene tinten geschilderd. Opvallend is het zware houtwerk van de vierkantsconstructie met zijn twee overstekken, goed zichtbaar op de eerste verdieping waar aan de achterzijde grotere ramen zijn gesitueerd. Die geven mooi licht in de bureauruimte, bijvoorbeeld bij een bestuursbijeenkomst als er nieuwe stolpenplannen worden uitgebroed.

Klaas Min en zijn zeven zonen tijdens het ‘koppiestik’, de pauze tijdens het hooien.

Klaas Min en zijn zeven zonen tijdens het 'koppiestik', de pauze tijdens het hooien.Klaas Min en zijn zeven zonen tijdens het ‘koppiestik’, de pauze tijdens het hooien.

Familiestuk

De secretaris blijkt zeer in zijn nopjes met de dakkapel boven de voorgevel: ‘die is van 1905 en werd destijds gemaakt door mijn grootvader Tinus Min. Hij was manus van alles: timmerman, metselaar, electriciën en ’s zomers maaide hij met zijn zes broers en vader het land achter de duinen hier vlakbij.” Een foto uit 1895 , destijds verschenen in de Alkmaarsche  Courant, die in de kamer hangt, toont het zevental zonen met de bebaarde vader Klaas tijdens de ‘koppiestik’, pauze in het hooi.

Dit verhaal is geschreven door Willem Messchaert voor de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp.  www.boerderijenstichting.nl

 

Publicatiedatum: 10/07/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.