Stolpverhaal uit Enkhuizen

Als voorbeeld opgenomen in zowel het boek ‘De Stolp te kijk’ als de in Noord-Holland wereldberoemde Stolpenkalender 2003. Deze stads-vaarboerderij uit ca.1870 in ‘de Boerenhoek’ van Enkhuizen. Een stolp van 15 bij 15 meter die, nadat het agrarisch bedrijf was beëindigd in 2002 werd aangekocht om er een woonboerderij van te maken. Na een jaar van plannen maken, procedures doorlopen (de stolp is Rijksmonument, de bestemming was agrarisch) is nog een jaar aan de uitvoering besteed. Van de oorspronkelijke stolp bleven de voorgevel, de dars en de twee voorkamers geheel bewaard. In de stallen verschenen in de lange regel de gang met trappartij en in de korte regel, aan de achtergevel, de keuken. De stolp had en heeft de wagendeur aan de voor(vaart-)zijde maar ook nog darsdeuren achter.

De woonkamer na de verbouwing

De woonkamer na de verbouwingDe woonkamer na de verbouwing

Aanpassingen voor woongebruik

Bij de verbouwing is een nieuwe sporenkap zeven cm binnenwaarts aangebracht waarmee een geïsoleerde buitenkap kon worden opgebouwd. Op het voorste dakschild bleef de karakteristieke houten dakkapel gehandhaafd en op het achterdak kwamen twee kleinere dakkapellen. In de dakvlakken aan de zijkanten werden liggende dakramen aangebracht; vanaf de wegzijde niet zichtbaar. Boven op het dak prijken twee vindvanen met afbeelding van koe en paard.

In de stallen werden de trappartij en de gang ondergebracht

In de stallen werden de trappartij en de gang ondergebrachtIn de stallen werden de trappartij en de gang ondergebracht

Verschuifbaar plafond

De totale verbouwing tot woonboerderij bood als voordeel dat alle voorzieningen op maat konden worden gerealiseerd zoals vloerverwarming; een warmteterugwin-installatie en electra op afstandsbediening. Het vierkant is vide geworden, de centraal gelegen woonkamer. Een bijzonder en uniek element is het verschuifbare plafond van glazen delen waarmee deze kamer van het daglicht uit de dakvensters op de verdieping profiteert (een vondst van architectenbureau Hangelbroek uit Hoorn). In geopende toestand wordt de ruimte van de bovenverdieping (met balustrade) bij de kamer getrokken. De twee voorkamers ademen de sfeer van de vroegere boerderij met bedsteden en kastenwand. Achter de voordeur, in de vroegere koestal, loopt de betegelde gang tot de achtergevel. Opvallend in de ruime keuken is het gebruik van nieuwe plavuizen die met hun gedekte kleur voor een rustige, voorname sfeer zorgen. Op de bovenverdieping zijn vier slaapkamers.

Dit verhaal is geschreven door Willem Messchaert voor de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp.  www.boerderijenstichting.nl

Publicatiedatum: 10/07/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.