Stolpboerderij in Hem

Deze stolp is van het gekeerde Westfriese type. Het dateerd uit de negentiende eeuw en heeft in het midden een houten klokgevel (vernieuwd in de jaren tachtig) waarvan de siervazen naar het voorbeeld van een stolpboerderij in Blokker (Oosterblokker 39) gereconstrueerd zijn.De boerderij is vermoedelijk in de jaren veertig verbouwd waarbij de rechterzijgevel opnieuw is opgetrokken en de houten verbindingslat in de constructie (dat de ‘regel’ wordt genoemd) iets werd ingekort ten behoeven van de keuken. Het muurwerk van de voor-, linkerzij- en achtergevel is nog oorspronkelijk.

De stolp heeft middenvoor een pronkkamer met kastenwanc waarin een fraai betegelde smuiger met bijbelse voorstellingen. De lange regel verkeert achteraan nog in originele staat.

 

Stolp aan de Hemmerbuurt in Hem

Stolp aan de Hemmerbuurt in Hem. Bron: Provincie Noord-Holland.

Interieur

In de pronkkamer staat een vermoedelijk vroeg negentiende-eeuwse betegelde schouw (‘smuiger’) waarin een naar voren hellende achterwand te zien is met een tegeltableau. Op het tableau staan voorstellingen uit het leven van Christus. Aan de linkerkand staat de Hemelvaart, rechts de Kruisiging, linksonder de Opstanding en rechtsonder de Geboorte. De schouw zelf heeft een paars tegetableau waarop een boerin vanuit de schuur uitkijkt over een landschap met vier koeien. De gemarmerde houten onderrand van de smuiger bestaat uit vijf liggende panelen die elk voorzien zijn van rijkgesneden ornament. De rest van de smuiger en de achterwand is, evenals de haardnis betegeld met paarse tegels en voorzien van stads- en dorpsgezichten. De smuiger is opgenomen in een kastenwand.Tussen de pronkkamer en de kamer linksvoor is een dubbele paneeldeur te zien met daarachter de oorspronkelijke bedstede. De andere bedstede in die wand is weggehaald ten behoeve van een bredere doorgang. Beide kamers hebben nog het originele balkenplafond. Ook de wanden van de pronkkamer zijn nog origineel. De vensterbanken zijn nieuw. De oorspronkelijke houten vloeren in beide kamers zijn nog aanwezig, maar niet zichtbaar. Ook een niet meer toegankelijke kelder onder de kamer is niet meer zichtbaar.

Waarde

De stolpboerderij is van cultuur- en architectuurhistorische waarde als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van landelijke bouwkunst uit de negentiende eeuw op het platteland van Noord-Holland.

Publicatiedatum: 06/03/2012