Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stadskinderen in Egmond aan Zee

Arie Cornelis Bos (1870-1934), onderwijzer aan de Openbare Lagere School te Egmond aan Zee, was zeer begaan met het lot van ziekelijke stadskinderen. In 1901 nam hij met A. Kerdijk uit Amsterdam en G.L. Zwartendijk uit Rotterdam het initiatief tot het Centraal Genootschap voor Kinderherstellings- en Vakantiekolonies.

Het Centraal Genootschap voor Kinderherstellings- en Vakantiekolonies kreeg in 1905 de beschikking over een huis in Egmond aan Zee. Hier konden de eerste bleekneusjes worden ondergebracht voor een verzorgde vakantieweek in een natuurrijke en gezonde omgeving. De belangstelling was overweldigend. Al snel moesten er meer onderkomens in Egmond aan Zee worden gezocht. De wens een eigen koloniehuis te realiseren werd hierdoor sterker. Het Genootschap kocht een terrein in het duingebied waarop zij een tehuis lieten bouwen naar een ontwerp van architect P.N. Leguit uit Alkmaar. Op 18 mei 1907 kon het eerste koloniehuis ‘Kerdijk’ worden geopend. Het bood ruimte aan 60 kinderen.

Koloniehuis Kerdijk interieur slaapzaal met meisjes, 1920. Beeld: Regionaal Archief Alkmaar

Koloniehuis Zwartendijk

De opening wakkerde de belangstelling voor dergelijke koloniehuizen nog meer aan. Ook de voormalige bar van het Kurhaus aan de Boulevard en locaties in Egmond aan de Hoef moesten worden afgehuurd. De aanhoudende vraag bracht het comité ‘Ter wille van het Kind’ ertoe gelden in te zamelen voor een tweede tehuis. De inzameling resulteerde in de bouw van het koloniehuis ‘Zwartendijk’ in Egmond aan Zee dat op 28 juli 1910 werd opgeleverd. Het telde 160 bedden. Met deze en andere vestigingen van katholieke en protestants-christelijke signatuur groeide Egmond in het begin van de twintigste eeuw uit tot de gemeente met de meeste kindertehuizen van Nederland. Decennia lang zou het met kinderkolonies worden geassocieerd.

Koloniehuis Zwartendijk in Egmond aan Zee.

Koloniehuis Zwartendijk in Egmond aan Zee. Bron: Regionaal Archief Alkmaar.

100.000ste kind: Diddy Leeseman

Op zaterdag 15 april 1935 kon de 13-jarige Diddy Leeseman uit Hilversum als het 100.000ste bleekneusje worden begroet. Onder een klaterend applaus van honderden jongens en meisjes, getooid met witte en groene strikken en wit-groene lintjes, werd zij in het koloniehuis Zwartendijk in het zonnetje gezet. Als cadeau ontving zij een zilveren lepel en vork. Volgens de krantenverslagen bedankte ze met flinke stem en stond zij onbevangen het Polygoonjournaal te woord.

Groep kinderen van koloniehuis Zwartendijk tijdens kringspel tussen golven, 1920. Beeld: Regionaal Archief Alkmaar

Activiteiten in de koloniehuizen

Aanvankelijk arriveerden de meeste kinderen per stoomtram op het station te Egmond aan Zee. Dat moet voor velen al een geweldige belevenis zijn geweest. Minder aangenaam waren de verplichte ontluizing en wasbeurt bij aankomst in het koloniehuis, maar verder stond hen een aantrekkelijk programma te wachten met veel ochtendgymnastiek, enkele uren les, fikse duinwandelingen, strandbezoek, gezond eten en veel rust. Er was zelfs een lighal ontworpen op het duinterrein van Zwartendijk om bij guur weer optimaal te kunnen profiteren van de buitenlucht. Op de woensdagen werden er brieven naar huis verzonden (waaruit onwelgevallige zaken en onvertogen woorden door de leiding waren verwijderd).

Gymnastiek op het terras van het koloniehuis.

Gymnastiek op het terras van het koloniehuis. Bron: Collectie Regionaal Archief Alkmaar.

Terug naar koloniehuis Kerdijk

Plezier en enthousiasme voerden de boventoon, maar er waren natuurlijk ook kinderen die gekweld door heimwee heftig naar huis verlangden. Zo wisten twee Amsterdamse jongens in 1939 aan de aandacht van de begeleidsters te ontsnappen en langs het strand in de richting van IJmuiden te trekken. Verder dan Wijk aan Zee kwamen ze niet. Daar werden zij door politieagenten in de kraag gevat en naar koloniehuis Kerdijk teruggebracht.

Koloniehuis Kerdijk interieur woonkamer met verpleegster die voorleest aan meisjes, 1960. Beeld: Regionaal Archief Alkmaar

Teloorgang kinderkolonie

Een halve eeuw lang floreerde de kinderkolonie. In de jaren vijftig en zestig tekende zich een ommekeer af. Kinderen die fysiek op peil werden gebracht maakten plaats voor patiëntjes die psychische en sociale zorg behoefden. Bovendien verschoven  zorg- en hulpverlening meer en meer naar de eigen omgeving, de school en het gezin. Aan koloniehuizen en herstellingsoorden was niet langer behoefte. In 1982 werd Kerdijk verbouwd tot appartementencomplex. Zwartendijk sloot datzelfde jaar de poorten om vanaf 1985 te dienen als gemeentehuis. Tegenwoordig zijn er in het majestueuze gebouw luxe appartementen gevestigd.

Auteur: Jan van Baar

Het originele verhaal is te lezen in de bundel ‘Ik was erbij’ deel 1.

Publicatiedatum: 10/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

40 reacties
 • S Velt -Wilts schreef:

  Was zelf ook 6 weken op Zwartedijk .was in 1967 . t was er heel mooi ,maar ook heimwee naar huis.Ben er later in eind jaren 80 nog weer geweest . Toen was het in gebruik als gemeentehuis . Heb het mogen bezichtigen. . Vele herinneringen aan .

 • Mientje schreef:

  Bijna 2 jaar in Zwartendijk gewoond
  1x weggelopen toen kwam die lieve Directrice me achterna en bracht me terug met haar kever
  Best wel een mooie tijd gehad
  Lieve juffie’s
  Lieve groepsgenootjes
  Jelle de bok
  En de hond Kasper
  1 ding die vieze vel door de pap als niemand die wilde?
  Ik kan me best nog wat meisjes herinneren
  Ria die zat daar met haar broertje
  Henriëtte
  Laura met een verstandelijke
  beperking
  Mooie herinneringen

 • Stien Wellerdieck schreef:

  Ik zat hier als meisje tussen 1962-1974. Het enigste wat ik me kan herinneren is juffrouw Ria , de vieze pap en het buitenzwembad. Weet iemand nog wat meer over in deze periode? Dat zou leuk zijn.

 • M.Renes- Ofman schreef:

  Ik ben de verpleegster die voorleest op de ansichtkaart. Ben nu 91 en heb er 2 jaar gewerkt met veel plezier op Zwartendijk.

 • riek bredius schreef:

  Ik heb daar 1.5 jaar gezeten in het jaar 1965

 • Math Callemeijn schreef:

  Ik ben ook in egmond aan zee geweest, volgens mij in zwartendijk
  Maar volgen mijn zus was het sint josef.
  Ik wist niet dat er meer van die huizen voor bleekneusjes waren.
  Er waren er 5
  Hoe kan er er achter komen in welk huis ik geweest ben, bestaat er een archief van .

  Groet Math Callemeijn Maastricht

 • Peter Tilburgs schreef:

  Ik ben in Zwartendijk geweest, vermoedelijk in 1953. Het juiste jaar weet ik niet meer.
  En ik vond het, ondanks de goede bedoelingen, ”helemaal niks”.

  Ben overigens benieuwd of er nog jaarboeken zijn ter inzage?

 • Jaap. Krijnen schreef:

  Ik ben er geweest tussen 1970 en 1972 samen met me zus Saskia we woonde kerdijk

 • Mijntje bagmeijer schreef:

  Ik zat in huis ter duin met en broer van mijn dag zelf 1972 VOOr 12 weken Vondt het erg leuk zou graag foto’s van die Tijdt zien

 • Roy Beer schreef:

  Mooi??

 • Janny Van Hintum schreef:

  Heb in kerdijk gezeten en van heimwee in de ziekenboeg gezeten.was samen met mijn vriendinnetje uit buren (Gelderland) daar geplaatst. Heb het als een nare periode ondergaan.vieze warme melk met vel. Was blij dat ik weer naar huis mocht na 6 weken.

 • Hilly Strampel schreef:

  Wie kan zich Hilly Strampel nog herinneren uit Heerenveen ongeveer in 1948 …1949…

 • Jose van Ansem schreef:

  Mijn zus Joke verbleef in 1954 in een gezondheidscolonie in Egmond aan zee.
  Een naam hiervan weet ik niet, en hoe lang ze daar precies is geweest ook niet.
  Ze was daar voor haar gezondheid omdat ze een nierziekte had.
  Mijn moeder heeft altijd gezegd dat ze daar een half jaar is geweest.
  Wel herinner ik me nog de dag dat ze weer thuis kwam, zaterdag 17 juli.
  Mijn moeder kwam die dag thuis uit het ziekenhuis na de geboorte van mijn broertje.
  Mijn vader haalde mijn zusje van de bus en zei tegen haar dat hij een verrassing voor haar had. Toen ze thuis was en de baby in de wieg zag liggen zei ze in heel beschaaft ABN:” Dat dacht ik wel”. Wij moesten allemaal lachen dat ze zo “netjes” sprak. Helemaal geen brabants. Dat is de herinnering die ik nog heb van haar tijd in Egmond aan zee.
  Ze overleed op 25 februari 1955 aan haar nierziekte.
  Ik zou zo graag weten of er nog iets meer bekend is over haar.
  Misschien foto’s of lotgenootjes. Alle informatie is welkom.
  Haar naam was Johanna ( Joke) van Os geboren; 09-05-1947 Veghel.

 • Marian Kaaijk schreef:

  ik heb er ook gezeten vond er niks aan om daar te zijn

 • Marian Kaaijk schreef:

  ik heb er ook gezeten vond er niks aan om daar te zijn je leerde ook ook niks want er was geen schoolles een kwalijke zaak ben erg achterop geraakt omdat er geen school les is toen die tijd

 • Jannie Barmentloo schreef:

  Ik ben er geweest ik dacht in1955of 56 ik ben er 2keer geweest in zwartendijk vond het best leuk

 • Jannie Barmentloo schreef:

  Zutphen

 • Lida Brands schreef:

  Ik ben er ook geweest en heb vandaag daar nog voor het hek gestaan en gekeken of het nog net zo was als in mijn herinnering, kon ik het maar van binnen bekijken was mijn gedachte. Ik heb nog een oude foto dat ik op een klimrek zit en ook nog een foto dat ik met schep in de hand sta voor de barakken die er ook stonden. Weet dat ik daar moest leren kokosbrood en appelstroop eten. Denk dat ik ongeveer 7 a 8 jaar oud was, geboren in 1955

 • Nel van der horst- van Doorn schreef:

  Ik zat er in 1961. Ik dacht dat het st. Joseph heette . Ik zat er met mijn klasgenootje 6 weken. Zij moest erna nog 6 weken blijven. Ik heb geen fijne herinneringen .
  De vieze havermoutpap met dikke vellen, en die moest je opeten. Tot op de dag van vandaag eet ik nog geen pap . Ik kan me ook de nonnen nog herinneren. Heb het boek de Bleekneusjes. Erg leuk

 • henk koopman schreef:

  ik ben er vroeger geweest in vakantie kolonie 6 weken er werd gezegt moest eten leren en rust maar er was veel veel meer bij ons huis aan de gang en hand daar heb je nu nog last van liefde heb ik nooit gehad of kende ik niet dus als je iets niet heb gehad hoe kun je dan geven ik probeer wel met mijn kinderen maar gevoel moest je maar uit sluiten je mocht nooit huilen wand sdan kreeg je klappen en ga zo maar door we zijn zo gehard dat emotie s heb ik niet sluit meteen uit ze zeggen wel eens je kunt over lijken lopen dat doet me helemaal niks en nu nog steets vraag tekens waarom waarom hebben ze nooit in gegrepen waarom hebben we in een hell gewoond als kins zijnde pijn ken ik niet bv mn moeder en mn vader zijn overleden en het doet me niks ik heb wel gezegt als ik bij onze lieve heer komt hoop ik hem niet tezien maar mijn vraag is is er nog bv foto s van mij en of dokumetatie bv ik ben geboren in 1961 ik was 7 a 9 jaar toen ik daar kwam ongeveer ik lag in kamer waar je licht vd vuurtoren door kwam lke morgen levertraan eten en elke morgen bruin brood met melk en veel wandelen duinen in klopt allemaal ik hoop dat iemand weet waar ik de stukken kan in zien of foto s bv gr

 • Carmen schreef:

  Hoi,ik ben er ook geweest en weet nog van een houte paard en een klimrek wat er stond.Ook de pap die ik vreselijk vond en de melk.Mijn leeftijd toen zal 6 of 7 zijn geweest en ben in1955 geboren

 • Anne reijerink schreef:

  Ik ben er ook geweest 1970 1971 ongeveer heb er wel een goede tijd gehad aleen een hele strenge meester op school en wat ik mij nog herinner dat we veel buiten waren aan zee dunen bossen en smiddags even rusten en 1x in de week hangop waar ik de hele week naar uitkeek picknicken in de grote eetzaal dan mog je met je handen eten anders altijd met mes en vork aleen geen foto’s van binnen wel heel jammer

 • Dirk Bruinsma schreef:

  Ik ben in 1952 op Kerdijk in Egmond aan Zee geweest, met wisselende herrinneringen, maar wat mij altijd bij is gebleven een bijzonder aardige verzorgster, Bea van Oosten, zij was een wees zoals zij mij toen vertelde en had een vriend drie meubelmaker was, ik mocht een keer een bankje zien wat hij bekleed had, zij heeft mij erg goed opgevangen, als een jongetje nog nooit van huis geweest en uit een klein plaatsje Gersloot bij Heerenveen vandaan kwam, ik hoor graag iets, Dirk Bruinsma, nu 83 jaar oud.

 • Renzo schreef:

  Samen met mijn broertje was ik daar. Geen onplezierige tijd gehad. We gingen er ook naar school, juf Konijn gaf les. De groepjes hadden namen als miertjes en rupsjes en de leidsters waren aardig. Teerske, Josee en Ati geloof ik. En bok Jelle. Ook had het een tamelijk gestormd en was er iets met een VW kever gebeurt. Wat precies weet ik niet meer, te lang geleden. Ik was een jaar of zeven begin jaren zeventig. Ooit nog eens wezen kijken, prachtig gebouw, ook nog te zien in de film van Ciske de Rat.

 • Jimmy schreef:

  Wat leuk die namen zeggen mij zeker wat juf Konijn was ook mijn lesjuf de leidsters kan ik nog wel Nicolet Mieke Atie Hilly . De bok ja Jelle het kippenhok beneden die ik mocht verzorgen de bunker waar we in speelde en de auto banen die we op de helling daarnaast maakten zodat ze van in een lijn naar beden konden rijden. Keert en sinterklaas was erg gezellig we gingen dan naar Kerdijk beneden om dit damen te vieren si terklaas was in de ontmoetingszaal 1 x per week in bad. Ik had na een lange tijd daar te verblijven een eigen kamer maar daarvoor natuurlijk op zaal meisjes aan de linkerkant jongens rechts beneden was de ziekenboeg en zat de ik denk psygoog er stond daar speelgoed waar je mee kin spelen en dan observeerde hij je gedrag. De uitjes waren heel leuk op het strand vooral dauwtrappen smorgens heel vroeg wandelen op het strand het centrum in om iets van het zakgeld te kopen wat je had gekregen ( vooral postzegels en vliegtuigjes maar kaarten om naar j opa en Oma te sturen vossenjacht 1x per jaar opsporen van verklede leidsters 1 keer mocht ik zelf meedoen. Ik heb daar bijna 2 jaar gezeten ik denk zo tussen 1974 en 1977 precies weer ik het niet meer.

 • Marcella Zuidgeest -Blijleven schreef:

  Ik heb hier voor 6 weken gezeten in 1982 in de zomer vakantie werd daar 8 jaar voor mij een moeilijke periode geweest. Zoals ik het mij herinder moesten / gingen de kinderen daar naar school maar ik niet omdat het mijn school vakantie was .

 • Smidt schreef:

  Ik heb een vraag mijn vrouw is onlangs overleden , die zij dat zij daar ook is verbleven ik denk 1955 wie kan zich dat nog herinneren haar naam is Willie van der kolk uit Zwolle :PS of eventueel een foto,

 • Lieke Jagersma schreef:

  Wat leuk dit allemaal te lezen.
  Heb ruim 2 1/2 jr op Kerdijk gewerkt.
  Stage vanuit de kinderverzorgsyer opleiding.
  Directie mevrouw Baars en adjunct mevrouw Vermeulen.
  Meestal draaide ik de grote jongens groepen.
  Geweldig hoor met eigenhuiskamer. Die veranderde van naam, telkens met een nieuwe groep. B.v De Noormannen.
  Struinen in de duinen.
  Keukendienst en nachtdiensten gedraaid.
  Het mooiste waren de grote jongensgroepen.
  Mooi om op terug te kijken.

 • John brans schreef:

  Ik ben 6 weken in zwartendijk geweest 1972 , was 6 jaar .de warme melk met vel weet ik nog ,verder geen slechte herineringen,weet er ook niet zoveel meer van.

 • derry van der schaaf schreef:

  ben 6 week in kerdijk geweest en vond het geweldig! Naar de zee, het spelen in de speeltuin, het eten…veel plezier daar gehad was rond ’62 of ’63. Iemand nog iets weet van toen wil het graag horen..

 • Elizabeth, eza, stokebrook kiewiet schreef:

  Ben er ook 6 wk geweest niet leuk.volgens mij ij 1969.

 • Truus Witteveen-Korthuis schreef:

  Ik ben er geweest in 1963, voor bedplassen. Vreselijk als ik bed had geplast moest ik voor straf op de gang zitten en mocht geen jas van de kapstok pakken. En die vreselijke pudding rood of groen en pudding met vel. Ik was 7 jaar oud, je ouders mochten je na 4 weken even bezoeken.
  Ik heb hier geen leuke herinneringen aan. Ik weet ook niet in welk huis ik heb gezeten.

 • Barbara Yates schreef:

  Ik heb in 1959/1960 ongeveer 6 weken in een vakantie kolonie in Egmond aan Zee gezeten. Vond het verschrikkelijk. Vieze warme vla met vel, die als je het uitspuugde, weer moest opeten. Als je in je bed plaste, moest je de hele nacht rechtop in je bed zitten. Ik had verschrikkelijke heimwee. Ik was 6 jaar en zag mijn ouders maar een keer gedurende deze tijd. Heb jaren daarna in de angst gezeten dat ik weer terug moest. Heb er verschrikkelijke herinneringen aan over gehouden.

 • Rob van den Dungen schreef:

  Een reactie plaatsen. Fijn datdat nog mogelijk is. Van het bovenstaande heb ik veel gelezen, maar nog niet alles. Te meer omdat ik begrijp dat er twee van die kolonies zijn geweest. Ik denk te concluderen dat ik in Huize St, Joseph, an de Kerdijk (??) heb gezeten. Ik zat in de tweede klas van de lagere school. Ik ben een “vroege”leerling die met zijn 5de jaar naar de school mocht en in september gelijk jarig was en 6 werd. Dus dat is dan 1948. In de tweede klas ben ik dan 7 geworden. Dus in dat jaar – 1949 – was ik zeven, ik denk dan concluderen: ik heb er gezeten in 1949 en misschien was het wel begin 1950.
  Details zijn me niet zo bij gebleven, maar voor mij was het geen pretje, maar wel te doen. Halverwege mijn verblijf van zes weken is me wat onverwachts overkomen. “Ze” kondigde me aan dat er bezoek voor mij was. Ik mocht naar de bezoekkamer en daar stond in een mooi, grijs militair pak mijn oudste broer Leo ! die was heelhuids terug gekomen uit Indonesië. Had in NL kennelijk vrij reizen en de moeite genomen mij op te komen zoeken. Samen gingen we naar het strand, naar de bunker(s). En hij had twee rollen pepermunt voor me bij zich ! Als ik terugdenk aan die momenten wordt ik sprakeloos………………….. en emotioneel.
  Nu terug naar “waarom ik op deze website terecht gekomen ben. Nu bijna 82 jaren oud is me overkomen, op vakantie in Zuid Afrika, nota bene, ik een mede groepsreiziger leer kennen, zijn naam is Jan en bijna even oud als ik, die ook nog in Egmond aan zee heeft gezeten om daar aan te sterken. En waarachtig, die kon het wandellied nog helemaal van voor naar achter uit zijn hoofd zingen. Het was wel zo dat die er 13 weken heeft moeten zitten, want hij kwam niet AAN.
  Daarom dat ik ben gaan googlen. En op 24 april gaan we samen terug naar huize St. Joseph, Egmond aan Zee. Met veel wetenschap die “Google” ons nu in 2024 geeft.
  Kortom, die Jan als gepensioneerd aannemer, bouwer en ik -ook gepensioneerd- als zelfstandig werkend Registeraccountant / ondernemer hebben zich – door de krachten daar opgebouwd, ons weer kunnen hervatten en bekwamen.
  DAAROM DANK AAN AL DIEGENEN DIE DAARTOE, IN DIE 50-GER OPBOUWJAREN, HUN BIJDRAGEN HEBBEN GELEVERD.
  (Fijn om dat nog eens in 2024 in “internet eeuwigheid” te kunnen vastleggen.
  Robert C.M. van den Dungen, geboren in Eindhoven.)

 • Margha Bosman schreef:

  Ik heb ook in een vakantie kolonie gezeten in egmond aan zee ik was nog best klein ik denk zelf tussen de vijf of zes jaar dus rond 1965 1967 ,ik moest daar heen om aan te komen het huis hoe het hete weet ik niet mee ik vond de pap met de gekleurde snoepjes heel lekker wat me bij is gebleven is dat mijn moeder me weg bracht met de trein en het stuk naar de kolonie met de taxi bij binnen komst hele zware grote deuren mijn moeder ging weg dat vond ik vreselijk heb er ook nog eens een bord met porselein onder een kast geschoven vond dat zo vies. Een bijzondere ervaring vond ik het

  Gr margha bosman

 • Michel Janssen schreef:

  Ik ben er denk ik voor zes weken in 1962/1963 geweest, ik moest eigenlijk nog 6 weken blijven maar heb het niet gedaan. Herinnering is als wij gingen wandelen in de duinen dat ook de meisjes erbij waren, ook kan ik nog goed herinneren dat er een Potvis of Walvis toen is aangespoeld. De zusters waren streng en nu nog steeds als ik ergens ben ruik ik nog het eten die wij er kregen ik vergeet die geur nooit meer. Verder kan ik mij niet meer veel ervan herinneren

 • Bert van Hemert schreef:

  Mijn naam is Bert van Hemert, ik heb 5 1/2 week in Kerdijk gezeten. Het was voor mij een vreselijke tijd. Nooit geweten waarom ik daar geweest ben. Wel dat ik het vreselijke gevoel nu nog steeds heb.. jij hoort er niet meer bij in het gezin je bent de minste wegwezen. Het was in het voorjaar 1961 in juni zou ik 10 jaar worden en dan mocht je lezen, tussen 19.30 en 20.00 uur ik was negen jaar en 10 maanden, dus ik niet. Ik heb in die periode 123 prentbriefkaarten ontvangen. Er hingen er een aantal boven mijn bed. Op een dag was ik er één kwijt en de juf zei: je vergist je. Tijdens een wandeling naar zee zag ik mijn kaart in de tuin liggen verregend een Cocker spaniël. Mijn vriendje zo herinner ik hem Een klein Indonesisch jongetje, dat was mijn vriendje hij klom over het hek om de kaart te pakken. Ik vond het zo verschrikkelijk daar dat ik het voor elkaar kreeg om vijf dagen eerder opgehaald te worden door mijn vader. Ik weet wel dat we een keer een wedstrijdje gedaan hebben wie het meeste kon eten, ik heb gewonnen 12 sneden wit brood. ik zou het heel fijn vinden om uit die periode nog eens iemand te ontmoeten, vooral mijn vriendje. We zochten ook schelpen op het strand, wat ik dan paarlemoer noemde. Afsluitend het was een vreselijke periode en heb daar nog steeds een traumatische herinnering aan. Ben nu bijna 73 Want antwoord op de vraag waarom moest ik daar heen heb ik NOOIT Gekregen!!

 • Gerda Van Barneveld schreef:

  Ik Gerda van Barneveld heb er ook gezeten ik ben in 1960 geboren ik was denk ik 7 jaar in die tijd maar ik vond het daar niet leuk moest altijd naar bed omdat ik mijn eten niet ophad ik heb er gelukkig maar 6 weken gezeten mijn ouders mochten 1 keer op bezoek komen ik vond het daar niet leuk groetjes Gerda

 • Anneke Keizer schreef:

  Ik ben Anneke Keizer zou graag meer informatie willen over de kinderkolonies . Mijn moeder heeft er wel over verteld maar nooit concreet. Mijn moeder is Rika van Dijk . Ik denk dat ze gelijk na de oorlog daar is geweest . Hoe kom ik hier achter?

 • Bert Brink schreef:

  Ik ben in Zwartendijk geweesd; zes weken in 1950 ongeveer Mei/ junie Had het goed naar de zin. Had een vriend daar: Bertus Buunk uit Arnhem net als ik. Nog iemand van dezelfde lichting?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.