19 februari 2011: onthulling beeld van Sint Jacobus in Amsterdam

Al eeuwenlang trekken pelgrims naar de Spaanse stad Santiago de Compostella, waar het graf van Sint Jacobus zou zijn. Tegenwoordig is er een nieuw standbeeld van deze heilige te bewonderen in Amsterdam.

Book 1 min

Het graf van apostel Jacobus

Nadat begin negende eeuw het graf van de apostel Jacobus wordt teruggevonden aan de Noord-Spaanse kust, laat koning Alfonso een kerk voor ‘San Jago’ bouwen op ‘het veld met de sterren’ (Campus stellae). Door de legenden die er in de tiende eeuw rond het leven van de heilige ontstaan, is Santiago sindsdien wereldwijd bekend als bedevaartsplaats. Het werd zelfs zo vermaard, dat het graf van Jacobus hét prototype van alle pelgrimsoorden is geworden.

Jacobsschelp

Vermoedelijk werd vanaf het ontstaan van de bedevaartplaats Santiago de Compostella in de Atlantische Oceaan naar jacobsschelpen (Pecten Maximus L.) gevist om de vele pelgrims die er arriveerden te kunnen voeden. De pelgrims namen de lege schelpen mee naar huis als aandenken aan hun barre bedevaartstocht. Door de eeuwen heen is dit symbool vervolgens tot hét herkenningsteken bij uitstek voor de pelgrim uitgegroeid. Hoewel het daarom vaak niet mogelijk is om vast te stellen of schelpachtige pelgrimssouvenirs uit het verleden daadwerkelijk uit Santiago afkomstig zijn, komt dit veertiende-eeuwse exemplaar zo goed als zeker uit dit bedevaartsoord. Het werd in 1994 bij opgravingen aan de Nieuwezijdskolk in Amsterdam gevonden. Dicht daarbij aan de Nieuwendijk stond vanaf de 15e eeuw de Sint Jacobskapel. Traditioneel begonnen pelgrims hier hun lange tocht naar Santiago .

Pelgrimsinsigne in de vorm van een jacobsschelp, 14e eeuw.

Beeld: Collectie Amsterdam Museum.

Pelgrimsinsigne in de vorm van een jacobsschelp, 14e eeuw.Pelgrimsinsigne in de vorm van een jacobsschelp, 14e eeuw.

Standbeeld in de Vredeskerk

Ook tegenwoordig vertrekken nog elk jaar vele gelovigen én niet-gelovigen vanuit Amsterdam voor een spirituele voettocht naar Santiago de Compostella. Om hun persoonlijke ervaringen ook in hun woonplaats een plek te kunnen geven, werd in de Vredeskerk in De Pijp op 19 februari 2011 een indrukwekkend beeld van Jacobus onthuld, vervaardigd door beeldend kunstenaar Herman van Elteren (1928).

Auteur: Maarten Jansen.

Publicatiedatum: 10/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN