Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

20 februari 1718: oprichting Saturdagse Krans

De Saturdagse Krans was een in 1718 opgericht deftig clubje van Amsterdamse stadsregenten. Het was voor de gezelligheid, maar er kwamen ook plechtigheden bij kijken.

Ontspanning in de wintermaanden

Gedurende de wintermaanden bestond er nauwelijks gelegenheid in de stad voor beschaafd vermaak of ontspanning buitenshuis. Het herenkransje, vanaf medio november tot en met eind maart, was een mooi excuus voor de regenten om per toerbeurt gezellig én deftig bij elkaar thuis te gaan dineren. Daarbij hoorde natuurlijk ook een glaasje wijn of twee – misschien wel meer.

Plechtigheid met hensbokaal

Één van de plechtigheden hierbij was het leegdrinken van de ‘Hensbeker’, als symbolisch gebaar van vriendschap, trouw en saamhorigheid. Hensbekers waren chique glazen, door bekwame graveurs versierd met passende teksten en afbeeldingen. Op dit glas zien we dan ook het woord VRIENDSCHAP met daaronder twee engeltjes die samen een glas leegdrinken. Deze hensbokaal maakt deel uit van een set van twee. Door de wisseling van locatie konden de kwetsbare glazen natuurlijk makkelijk breken. Voor een veilig transport liet men daarom ook een speciaal kistje van cederhout maken, waarin de glazen overigens nog steeds worden bewaard. De twisten tussen patriotten en prinsgezinden maakten de bijeenkomsten van de Saturdagse Krans er waarschijnlijk niet gezelliger op, waardoor we denken dat het niet vreemd is dat het vriendenclubje in 1793 werd opgeheven. De glazen zijn te zien in het Amsterdam Museum.

Auteur: Maarten Jansen.

Hensbeker SATURDAGSE KRANS, 1770-1790.

Beeld: Collectie Amsterdam Museum.

Hensbeker SATURDAGSE KRANS, 1770-1790.Hensbeker SATURDAGSE KRANS, 1770-1790.

Publicatiedatum: 09/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.