Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stadhuis te Alkmaar

Het Alkmaarse stadhuis bestaat uit meerdere gebouwen van verschillende ouderdom, gegroepeerd rondom een centrale binnenplaats. De oudste delen, gelegen op de hoek van de Langestraat en Schoutenstraat, stammen nog uit de veertiende eeuw. Het hoofdgebouw met traptoren aan de Langestraat is in 1509-1520 opgetrokken in dezelfde stijl als de Grote Kerk: de Brabantse gotiek. Kenmerkend voor deze stijl is de toepassing van witte natuursteen (speklagen). Het Alkmaarse stadhuis was de plek waar het stadsbestuur in 1572 besloot om zich aan te sluiten bij de Opstand.

Toen er echter in juli 1573 beslist moest worden over het binnenlaten van Spaanse troepen dan wel een Geuzenleger, aarzelde het stadsbestuur. Was verzet tegen de Spaanse troepen wel verstandig?

Stadhuis te Alkmaar, door L. Schenk, 1736. Beeld: Regionaal Archief Alkmaar.

Volgens de overlevering zou burgemeester Floris van Teylingen tenslotte een beslissing hebben geforceerd. Hij zou gezegd hebben: ‘Ik wil bij den Prince en de burgeren leven en sterven’, en daarop met een groep burgers naar de Friese Poort zijn gegaan om die open te breken en de Geuzen binnen te laten. Nanning van Foreest die een ooggetuigenverslag van het Beleg heeft nagelaten, vertelt een ander verhaal: volgens hem hadden de Geuzen zelf de grendels en sloten van de poorten opengebroken…

Stadhuis, foto P. Delemarre, ca. 1930. Beeld: Regionaal Archief Alkmaar.

Publicatiedatum: 07/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.