Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Schinkelbos is compensatie voor ‘moord’

'Kappen is Moord'. 1400 bomen in het Amsterdamse Bos waren beplakt met dergelijke pamfletten. Dat was in 1993. Bij de Bosbaan moest een tenniscomplex komen. Vandaar het omzagen van de bomen. Ter compensatie werd een hoekje van de Schinkelpolder in Aalsmeer bij het Amsterdamse Bos gevoegd. Maar dat nieuwe bos is pas over vijftig jaar volwassen, protesteerden de pamflettisten. Volgroeid is dit Schinkelbos inderdaad nog niet, maar het is in korte tijd wel een interessant natuurgebied geworden. Je ervaart daar hoe het Bos er in de beginjaren uit zag.

Kenners roemen dit jongste deel van het Bos als een boeiend mozaïek van nat en droog. Met riet, water en lage bosjes. Schotse hooglanders nemen hier het maaiwerk voor hun rekening. Verschillende dieren hebben dit Schinkelbos al snel ontdekt.

Om de watervogels rustig te kunnen observeren zonder ze op te schrikken, is er een kijkscherm gevlochten bij een poeltje. Het water in de polder is aardig schoon en helder. De schuwe roerdomp kun je in dit bos zien. Of als het baltstijd is horen. Zijn gehoemp draagt namelijk kilometers ver.

Vogelkijkscherm In het Schinkelbos is van takken een scherm gevlochten vanwaar je het gedoe van de watervogels rustig kunt bekijken.Foto: Willem de Vlaming- http://wdv-photography.weebly.com/

Metro

Het is gewoonlijk zo rustig in dit natuurgebied dat het moeilijk is je in te denken dat hier een metro (Amsterdam-Amstelveen-Schiphol) had moeten rijden. Dat was een serieus plan. Ook was er indertijd een breed kanaal gepland dat van de Ringvaart bij Schiphol door zou steken naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Dat kanaal zou evenwijdig lopen aan de Bosrandweg, volgens de tekening. En dan is er ook nog sprake van geweest in deze polder een opslagcomplex te bouwen voor kerosine ten behoeve van Schiphol. Het is duidelijk: voor de qua omvang bescheiden Schinkelpolder zijn ettelijke plannen gemaakt, maar uiteindelijk zijn glasteelt en recreatie hier de winnaars geworden.

‘Zeer rampspoedig’

Dit gebied had meer dan anderhalve eeuw geleden veel te lijden van het grote Haarlemmermeer. Bij zuidwesten wind beukten de golven tegen de dijkjes bij Aalsmeer. Het Haarlemmermeer werd niet voor niets de waterwolf genoemd. Het vrat stukken land op, zelfs hele dorpen verdwenen in de golven. Kranten meldden dat oudejaarsdag 1833 voor Aalsmeer ‘zeer rampspoedig’ was verlopen. De ‘zware storm en hooggeklommen vloed van het Haarlemmer-meer inundeerde de Schinkel-Polder; voor eenige duizende guldens aan gemaakte turf werd weggeslagen en vernield, waardoor velen in armoede zijn gedompeld en op ondersteuning van anderen hunnen hoop moeten vestigen’.

Bos naast luchthaven Alleen de Ringvaart scheidt de natuur van het Schinkelbos van de hectiek van luchthaven Schiphol. Je ziet de gebouwen boven het wuivende riet uitsteken. Dit Schinkelbos maakt deel uit van de Groene As die van de Westeinderplassen naar Spaarnwoude loopt. Foto: Willem de Vlaming- http://wdv-photography.weebly.com/

Kummel

Deze veenpolder kende wei- en hooiland. Ook katoenblekerijen maakten er gebruik van. Na het wegsteken en wegbaggeren van het veen (turf!) zorgden de o.a. de Stommeermolen, De Zwarte Ruiter en een vijzelmolen aan de Mr. Jac. Takkade voor het droogmalen van de polder. Dat was in 1858.
Het jaar erop stond in landelijke kranten een advertentie voor ’20 bunder’ (hectare) ‘uitmuntend te veld staand koolzaad in den onlangs droog gemaakte Schinkelpolder.’

Begin vorige eeuw kwam de Schinkelpolder weer in het nieuws. Nu omdat er zoveel kummel werd geteeld. Kummel voor de export. In Amerika was toentertijd blijkbaar een grote vraag naar van karwij- of kummelzaad gedestilleerde likeur. Die werd daar, wist het Algemeen Handelsblad, als alcoholvrij verkocht. Met een speciale machine verwerkte de boer in deze polder de geoogste karwij.

Het Schinkelbos maakt nu deel uit van de Groene As. Dat is een ecologische verbindingszone tussen de groengebieden Amstelland, Spaarnwoude en de Westeinderplassen.

Publicatiedatum: 11/08/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.