Eén heeft betrekking op het buste/portret van ‘onze’ Renaissance-componist Jan Pietersz. Sweelinck (begraven in de Oude Kerk, 1621), dat de beeldhouwster Elisabeth Varga (helaas vorig jaar te jong overleden) voor de Oude Kerk op de Wallen heeft gemaakt. Om de kwaliteit en de gelijkendheid van dit bronzen beeld te kunnen beoordelen, zijn ondergetekende en de organist van de Oude Kerk (Matteo Imbruno), samen met Gustav Leonhardt naar de studio van de beeldhouwster gelopen, aan de Raamgracht – onder de toren van de Zuiderkerk. Tijdens deze wandeling heen en terug openbaarde zich een andere kwaliteit van de musicus Leonhardt: “architect en estheet”. Hij gaf en route allerlei advies over de restauratie van de Oude Kerk, die in 2008 zou beginnen (en dit jaar klaar zal zijn).
Gustav Leonhardt
Gustav Leonhardt
In de studio van Elisabeth Varga ontspon zich een interessant gesprek rond die spannende “Kop” van ‘Meester Jan’ (Sweelinck). Je zou kunnen zeggen tussen gelijkgestemden, de musicus en de beeldhouwster, die ieder met hun eigen discipline keken. En Matteo en Herbert hielden zich stil. Het werd stil… Iedereen was er stil van. Gustav knikte. Dat is hij, de “Orpheus van Amsterdam”, die Leonhardt wel 1000 keer heeft uitgevoerd in die schitterende akoestiek van de Oude Kerk-ruimte, waarvan hij veel hield.
Buste van Sweelinck, door Elisabeth Varga
Buste van Sweelinck, door Elisabeth Varga
Wij zullen veel aan hem denken in dit “Sweelinck Jaar” (want 450 jaar geleden geboren). Zeker ook tijdens het “Sweelinck Festival & Concours” in herfst 2012 (in de Oude Kerk). Ik hoor hem (nu – als het ware) weer spelen op het heerlijke Transept-orgel (het Sweelinck Orgel) van de Oude Kerk.Voor meer informatie over Sweelinck en duizenden andere Amsterdammers, begraven in de Oude Kerk, klik hierHerbert van Hasselt, voorheen bankier, was van 2001 tot 2010 directeur van de Oude Kerk. Tegenwoordig is hij voorzitter van Stichting Vrienden van de Oude Kerk.
Publicatiedatum: 20/01/2012