Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Rudi Carrell

Andries en Catharina Kesselaar nemen plaats op hun stoelen in schouwburg ‘t Gulden Vlies. Hun oudste zoon zal straks zijn podiumdebuut maken in een schoolproductie van ‘De Witte Vrouw’. Ze bladeren door het programmaboekje. Ja hoor, daar staat het: ‘Rudolf Kesselaar als Kaatje de Dienstmeid’. Andries is erg trots. Nog trotser dan de dag waarop een ambtenaar van de Burgerlijke Stand zijn eerste kind Rudolf Wijbrand Kesselaar op de geboorteakte bijschreef op woensdag 19 december 1934.

In de jaren daarna was het gezin met nog twee jongens en een meisje uitgebreid. Maar Rudolf was de oudste en deed alles als eerste. Elke nieuwe stap in zijn leven maakte daarom altijd veel indruk op Andries. Zo herinnerde hij zich nog goed de dag waarop zijn zoon voor de eerste keer naar school ging. Maar Rudolf was nooit echt een goed presterende leerling. Pas toen hij zich op de Krelage ULO aansloot bij het Krelageschoolcabaret, werd zijn talent duidelijk. Nu is hij dé grote animator van schoolvereniging Emagosas. Andries is erg verheugd. Hijzelf staat in de avonduren naast zijn baan als verzekeringsagent ook vaak op het toneel. Samen met zijn broers treedt hij op in het hele land. Als ‘De Vier K’s’ zijn ze succesvol, maar ook in zijn eentje trekt hij volle zalen. Hij vindt het leuk te zien dat zijn 14-jarige zoon wat betreft kleinkunst net zo bevlogen is als hij.

Rudi Carrell met zijn zusje Truus.

Bron: Regionaal Archief Alkmaar.

Rudi Carrell met zijn zusje Truus.Rudi Carrell met zijn zusje Truus.

Voorstelling in schouwburg ‘t Gulden Vlies groot succes

De voorstelling vangt aan en het blijkt een groot succes. De leerlingen op het podium krijgen de hele zaal mee. Het publiek beloont de acteurs aan het eind van het stuk dan ook met een daverend applaus. Een paar dagen later leest Andries een artikel over de voorstelling in de Alkmaarsche Courant. De debutanten krijgen positieve beoordelingen, maar het spel van zijn zoon wordt door de toneelcriticus het meest geroemd. Kort daarna volgen er meer optredens en Andries merkt dat Rudolf telkens naar meer verlangt. De jongen wil beroemd worden, net als hij.

Rudi Carrell in 1964

Bron: Regionaal Archief Alkmaar

Rudi Carrell in 1964Rudi Carrell in 1964

Rudolf Kesselaar wordt Rudi Carrell

Vier jaar later komt die kans: in oktober 1953 belt een impresario. Hij vraagt Andries of hij op 17 oktober wil optreden voor 1200 gemeenteambtenaren in Musis Sacrum in Arnhem. Oktober is een drukke maand voor conferenciers en ook hij is helaas bezet. Rudolf stelt voor in zijn plaats te gaan, onder dezelfde artiestennaam; hij kent immers de hele show uit zijn hoofd. Ook dit blijkt wederom een succes. Hierop besluit Andries zijn zoon te introduceren bij het AVRO-radioprogramma ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’. Hij regelt een rol voor hem als Krantenjongen die op een grappige manier op de actualiteit ingaat. Met deze grote stap vooruit moet er wel een eigen artiestennaam komen. Opnieuw krijgt Andries een reden om trots te zijn: Rudolf neemt de artiestenachternaam van zijn vader aan. De zoon van André (Andries) Carrell zal voortaan onder de naam Rudi Carrell door het leven gaan, met een zeer succesvolle carrière in het verschiet. Want van 1965 tot aan zijn dood op 7 juli 2006 zal Rudi als cabaretier, acteur, presentator, zanger en filmproducent een grote beroemdheid zijn in zowel Nederland als Duitsland.

Auteur: Emmie Snijders

Rudi Carrell – wat een geluk

Publicatiedatum: 10/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.