Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

18 februari 1985: Willy Alberti overleden

De beroemde Amsterdamse zanger Willy Alberti had een Nederlands en Italiaans repertoire. Veel van zijn liedjes zijn nog steeds bekend.

Carrière

Toen Careltje Verbrugge (1926-1985) zes jaar was, zette zijn vader hem op het biljart om te zingen. Het was midden in de economische crisis. Elke cent was welkom. Hij zong ook met zijn neefje Jan (later Johnny Jordaan) op straat en in cafés. Tijdens een ruzie tussen de twee neefjes raakte Jan blind aan één oog. Op zijn dertiende zong Careltje al in de operette, onder de artiestennaam Willy Alberti. Willy had vanaf eind jaren ’40 veel succes als Italiaanse tenor. Als vertolker van het Amsterdamse lied heeft hij veel artiesten geïnspireerd waaronder Koos Alberts en René Riva. Alberti’s dochter Willeke werd ook een grote ster. Na zijn dood in 1985 kreeg de tenor uit de Jordaan een plaquette in de Westertoren waar hij zo veel over had gezongen.

Langspeelplaat als collectiestuk

In de collectie van het Amsterdam Museum bevindt zich de langspeelplaat ‘Solamente per te’ in zijn originele hoes, waarop Willy een persoonlijke opdracht schreef aan een behandelend arts, krap een maand voor zijn overlijden: ‘… met veel dank voor alles maar laat de slang een beetje dunner maken s.v.p.’. Deze plaat werd door de arts in 2006 aan het museum geschonken.

Auteur: Frans Oehlen

Willy Alberti, ‘Solamente per te’

Bron: Collectie Amsterdam Museum

Willy Alberti, 'Solamente per te'Willy Alberti, ‘Solamente per te’

Publicatiedatum: 10/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.