Ringvaart Haarlemmermeer

Voordat begonnen kon worden met het droogmalen van het Haarlemmermeer moesten een Ringvaart en Ringdijk aangelegd worden.

Book 1 min

In het geval van het Haarlemmermeer betekende dit enkele jaren graafwerkzaamheden door duizenden arbeiders. Op 5 mei 1840 stak men de eerste spade in de grond ter hoogte van Hillegom. De Ringvaart die om het meer heen gegraven werd zou vervolgens uitgroeien tot een totale lengte van ruim zestig kilometer.

Ringvaart Haarlemmermeer bij Vijfhuizen.

Ringvaart Haarlemmermeer bij Vijfhuizen.

Met de voltooiing van de Ringvaart en de Ringdijk in 1845 kon het gemaal ‘De Leeghwater’ beginnen met het leegpompen van het Haarlemmermeer. De andere gemalen, ‘De Cruquius’ en ‘De Lynden’, zouden in 1849 beginnen. In 1852 was het Haarlemmermeer drooggemalen.

Een zeer bekend onderdeel van de Ringvaart is het Ringvaart-aquaduct ten behoeve van de rijksweg A4. Ten tijde van de oplevering in 1961 was dit het eerste moderne aquaduct van Nederland. In 2010 is er een tweede aquaduct naast geopend om het doorstromen van het verkeer te verbeteren. Ook de hogesnelheidslijn gaat op deze plaats onder de Ringvaart door.

Publicatiedatum: 07/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN