Vijfhuizen

De eendenkooi van de familie Stokman bij Vijfhuizen De Hollandiabron: Spa in de polder Fort bij Vijfhuizen: vervallen fort wordt creatief bolwerk Ringvaart Haarlemmermeer

De eendenkooi van de familie Stokman bij Vijfhuizen

Boven Vijfhuizen ligt een vreemdsoortig stukje land: de eendenkooi van Stokman. Het oude land ligt een stuk hoger dan de bodem van het Haarlemmermeer en kent een bochtig landschap met andere vegetatie dan in de rest van de polder. Als een van de zeldzame overblijfselen van voor de drooglegging is de achttiende-eeuwse eendenkooi echt een vreemde eend in de bijt.

>

De Hollandiabron: Spa in de polder

Slechts weinig mensen weten dat er in de Haarlemmermeer een bron bestond, die voortdurend een grote hoeveelheid water opbracht met bijzondere geneeskrachtige eigenschappen. Als tafelwater hoefde het voor Spa niet onder te doen.

>

Fort bij Vijfhuizen: vervallen fort wordt creatief bolwerk

Fort bij Vijfhuizen, gelegen in het Zuidwestfront van de Stelling, is om een aantal redenen een bijzonder fort. Vanuit historisch perspectief omdat het fort als eerste gebouwd is volgens een nieuw standaardtype. Het Fort bij Vijfhuizen kan beschouwd worden als een ‘voorbeeld fort’ voor de eerste reeks van forten die aan de west- en zuidkant van Amsterdam in de jaren 1897-1907 werden gebouwd. Ten tweede omdat het een inspirerend voorbeeld is van een geslaagde herbestemming van een oud fort.

>

Ringvaart Haarlemmermeer

Voordat begonnen kon worden met het droogmalen van het Haarlemmermeer moesten een Ringvaart en Ringdijk aangelegd worden.

>
NL | EN