Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Ambachtsschool te Alkmaar

Het monumentale gebouw is in de jaren 1912/’13 gebouwd als 'ambachtsschool voor Alkmaar en omstreken' naar een ontwerp van de Alkmaarse architect Leguit en de landelijk befaamde architect Hanrath. De Alkmaarsche Courant sprak bij de opening van "een schoolpaleis, dat aan voornaamheid degelijken eenvoud paart".

De Alkmaarse ambachtsschool werd in 1893 opgericht en bevond zich aanvankelijk in de Doelenstraat. Het gebouw bleek al snel te klein. Ook in het nieuwe gebouw aan de Bergerweg nam het aantal leerlingen in de loop der jaren sterk toe. In de loop der jaren is het complex steeds verder uitgebreid. In de jaren dertig is aan de Staringhstraat een zijvleugel verrezen, in de jaren vijftig is de oorspronkelijke achtervleugel aan de Krelagestraat vervangen door een groot bijgebouw met een eigen ingang en in de jaren tachtig is de binnenplaats volgebouwd met een schoolkantine.

Zicht op de Bergerweg en de Nieuwe Ambachtschool, gezien vanaf de hoek Stationstraat en Scharloo, 1919 Alkmaar. Beeld: Regionaal Archief Alkmaar

Centrum van kunst en erfgoed

Sinds 1953 sprak men niet meer van ambachtsschool maar van LTS: Lagere Technische School. Het onderwijs veranderde: niet langer stond specifieke vakkennis centraal, maar algemene vorming. Het aandeel van de echte praktijkvakken daalde van 88% in 1930 tot slechts 22% in 1978. In de jaren negentig fuseerde de school met andere opleidingen tot scholengemeenschap Willem Blaeu. In 2010 verhuisden de praktijkopleidingen van de VMBO-stroom, tot dusver gehuisvest aan de Bergerweg, naar het nieuwe Van der Meijcollege aan de Hoornse Vaart. De oude ambachtsschool begon een nieuw leven als centrum van kunst en erfgoed.

Gezellen van de schildersopleiding, ca. 1925.

Gezellen van de schildersopleiding, ca. 1925.

Regionaal Archief Alkmaar

Rond de laatste eeuwwisseling is het oorspronkelijke hoofdgebouw op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. In 2009 zijn alle niet-monumentale delen gesloopt, zodat het oorspronkelijke ontwerp van Leguit en Hanrath weer van alle kanten zichtbaar is.

Sinds eind 2010 ‘huist’ het Regionaal Archief Alkmaar in de oude Ambachtsschool, nu het Centrum van kunst en erfgoed in de binnenstad van Alkmaar. U bent van harte welkom! De openingstijden zijn: woensdag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur en op dinsdag (m.u.v. juni, juli en augustus) van 9.00-21.00 uur.

Publicatiedatum: 07/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.