Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Rembrandtschool te Hilversum

Wie de gebouwen van de architect Willem Dudok een beetje kent, zal verbaasd staan over de Rembrandtschool. Zijn de meeste scholen van Dudok open en uitnodigend, de Rembrandtschool oogt gesloten. Het gebouw lijkt meer op een burcht. Het was de tijd (1919-1920) dat Dudok net was aangesteld als directeur Publieke Werken van de gemeente Hilversum. Geen gemakkelijk heerschap, vond een verslaggever van Dagblad De Gooi-en Eemlander.

Wc-bril als portretlijst

Het regionale dagblad schreef over Dudoks “barsche, irriteerende optreden” en zijn “potentaatje speelen”. Toch was deze typering niet juist. Dudok moest zich wel vaak autoritair opstellen, omdat hij anders zijn visie niet kon doorvoeren. Zijn dochter Mia Rethmeier-Dudok weet nog dat haar vader op zondagmiddag de wethouders opzocht. Ze zag hem dan netjes gekleed in jacquet en met hoed op zijn fiets vertrekken.

Haar vader vond het belangrijk dat de mensen gelukkig woonden. In de tijd dat hij de Rembrandtschool ontwierp was hij ook bezig met de woningen rond de Neuweg. Dudok zorgde ervoor dat er stromend – weliswaar koud – water in de huizen kwam. De bewoners kregen ook een toilet. Wie schetste zijn verbazing toen hij bij een bezoek aan de woningen zag hij dat de wc-bril als portretlijst werd gebruikt!

W.M. Dudok (1930 of 1934).

Opvallende toren

Er was in Hilversum grote behoefte aan middelbare scholen. De gemeenteraad was dan ook blij dat er in de Rembrandtschool een ‘dagschool voor Handelsonderwijs’ kwam en een Mulo. De school  ligt op een driehoekig terrein, tussen de Rembrandtlaan, Vermeerlaan en Frans Halslaan. Het is een langgerekt bakstenen gebouw en het bestaat uit onderdelen met verschillende hoogten. Opvallend is de toren. Ook de kleuren geel, groen en donkerblauw springen in het oog.

Rembrandtschool, achterzijde. Beeld: Streekarchief Gooi en Vechtstreek.

Twee vormen van onderwijs

In het grote gebouw waren twee scholen ondergebracht met ieder hun eigen ingang. Het gebouw telde 12 leslokalen, waarvan er 9 voor de Mulo en 3 voor het Handelsonderwijs waren. Deze twee vormen van onderwijs onder één dak hadden gescheiden ingangen. De ingang van de Mulo heeft een zeer indrukwekkend trappenhuis, waar het licht binnenvalt door drie hoge, kleurrijke – door Dudok ontworpen – glas-in-loodramen. De gevels hebben mooi, decoratief metselwerk.

Vlaggenstokken

Als markering ontwierp Dudok siermasten en vlaggenstokken op de hoge delen van de school. Maar pas bij de restauratie tussen 1999 en 2001 zijn de siermasten geplaatst. Ook bij deze ‘vroege’ school van Dudok zijn de ramen laag en kunnen de leerlingen vanaf hun tafel op straat kijken.

Ruimte voor groen

Bij de school hoort ook een woning voor de conciërge. Deze ligt aan de kant van de Frans Halslaan en is nog steeds bewoond. Ook al ligt de school binnen een bebouwde omgeving, er was toch ruimte voor groen. Gazons aan de kant van de Vemeerlaan en een bosschage aan de Frans Halslaan.

Rembrandtschool 2010. Beeld: Hans Lensink.

International Primary School

De school heeft lange tijd dezelfde functie gehouden. Een Mulo tot 1968. Een Handelsdagschool is er gehuisvest geweest van 1920 tot 1924. Na 1968 was de school bekend als Goois Avondlyceum en daarna als Goois Dag en Avondcollege. Nu is het de International Primary School Hilversum Violenschool.

N.B. De International Primary School Hilversum Violenschool is niet toegankelijk voor publiek.

Auteur: Margriet van Seumeren (redactie) m.m.v. Corry Dubois

Bronnen:

  • Annette Koenders, Hilversum: Architectuur en stedenbouw 1850-1940, Monumenten inventarisatie project, 2001.
  • www.tgooi.info.nl/scholen
  • Mia Rethmeier-Dudok, Dudok was mijn vader in: Eigen Perk, Hilversum 1994, pp. 173-183.

Publicatiedatum: 07/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.