Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Purmerend ingekwartierd

Na ruim vier jaar bezetting door het Frans-Nederlands leger vallen in 1799 Engels-Russische troepen de Noordkop van Noord-Holland binnen. Dit 35.000 man sterke invasieleger staat onder aanvoering van de Schotse generaal Abercrombie en zijn Russische collega Hermann. Ondanks de vele verliezen rukt het leger op naar het zuiden, dieper Noord-Holland in. Het Frans-Nederlandse leger neemt haar intrek in Purmerend.

Vijfduizend soldaten binnen de stadsmuren

Op 4 oktober 1799 trekt een contigent van 5000 Nederlandse soldaten Purmerend binnen onder aanvoering van luitenant-generaal Daendels. De soldaten moeten de stad verdedigen tegen een inval van het Engels-Russische leger dat zich bij Castricum ophoudt. De stad wemelt van de soldaten die worden ingekwartierd bij de bewoners. De Purmerenders moeten de soldaten niet alleen een slaapplaats aanbieden, maar worden ook op kosten van de plaatselijke bevolking ‘gefourageerd’, ofwel van eten en drinken voorzien.

Jagers (lichte infanterie) in 1812.

Jagers (lichte infanterie) in 1812. Beeld: Wikimedia Commons.

Jager bij slager ondergebracht

Een van de Purmerenders die een soldaat ingekwartierd krijgt is Jacob Reijer, slager van beroep en wonende in de Peperstraat 33. Bij Reijer wordt een Hollandse jager ondergebracht. Een jager is een achttiende-eeuwse benaming voor een lichte infanterist, een voetsoldaat die wordt ingezet voor verkenningswerk en die als scherpschutter kan optreden.

Tragisch ongeval

Op 8 oktober om vier uur in de namiddag vindt een droevig ongeluk plaats. Om de tijd te doden hangt de soldaat wat rond in de slagerij. Hij speelt met zijn musket. Door een onhandigheid gaat deze plotseling af. Ongelukkigerwijs raakt de kogel de slager die hierdoor dodelijk gewond raakt. De per abuis afgevuurde kogel verlaat zelfs het pand en komt aan de overzijde van de straat terecht in de smalle opening tussen de percelen van papier- en boekhandel Broedelet en Rijkenberg (thans Deitmers en Daalmeijer, huisnummers 38 en 40). Gelukkig wordt hier niemand door de kogel getroffen.

Slag bij Castricum, 1799.

Slag bij Castricum, 1799. Beeld: Wikimedia Commons.

Goed nieuws

Er is echter niet alleen slecht nieuws te melden op deze dag. Rond half zeven ’s avonds komt de blijde tijding dat het Engels-Russisch leger bij Castricum door het Frans-Nederlandse leger is verslagen. Zo ontkomt Purmerend aan een belegering en zijn de Purmerenders verlost van duizenden hongerige soldaten.

Publicatiedatum: 21/01/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.