Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Napoleon inspecteert de linie van Amsterdam

In de maand oktober van 1811 maakten keizer Napoleon en keizerin Marie Louise een rondreis door Nederland. Ze verbleven twee weken in Noord-Holland. De reis was vooral een inspectiereis van de verdedigingswerken die de Engelsen buiten de deur moesten houden.

Daarom bezocht hij de kust van Zeeland en Noord-Holland en gaf opdracht voor versterkingen van forten en andere verdedigingswerken in onder andere Vlissingen, Terneuzen, Den Helder en op Texel. Zijn bezoek aan Muiden, en daarna Naarden, betrof het verdedigingswerk ‘de linie van Amsterdam’.

Portret van Napoleon Bonparte. Beeld: Noord-Hollands Archief

Stelling van Amsterdam

Op 21 oktober vertrok Napoleon in alle vroegte naar Muiden en Naarden om een deel van de linie van Amsterdam te bezichtigen (later uitgebreid tot de Stelling van Amsterdam). Generaal Cornelis Rudolphus Theodorus Kraijenhoff (1758-1840), de architect van deze verdediging, werd bevolen de keizer daar te ontmoeten. Kraijenhoff was de enige Hollander die Napoleon met een standvastig karakter en zonder angst tegemoet trad. In gesprekken behandelde hij de keizer als een gelijke, de keizer waardeerde dat en zei over hem: “Dat is een flink man, die zich niet uit het veld laat staan.” Op 21 september 1810 was Kraijenhoff benoemd tot inpecteur-generaal der genie in het Franse leger.

In Muiden werd de keizer ontvangen door de maire, reed te paard over de wal, de Weesperstraat door, tot aan de hoek van de Amsterdamsestraat en over een noodbruggetje dat over de Vecht was gelegd wegens reparatie aan de sluis, naar de zeesluis (1674) om deze te bezichtigen. Hij stelde ondertussen vragen aan Kraijenhoff. Na een kort gesprek met de heren van Waterstaat, steeg Napoleon weer te paard en reed door de inmiddels verdwenen Naarderpoort naar Naarden.

Zeesluis Muiden, 1778

Zeesluis Muiden, 1778

Franse commandant

Vanaf 1795 waren er in Muiden ongeveer 800 Franse soldaten gelegerd, meest ingekwartierd bij burgers, terwijl heel Muiden ongeveer slechts 150 woningen telde. Het Muiderslot (1285) ging na 1795, toen de Bataafse Republiek werd uitgeroepen, troebele tijden tegemoet. De slotvoogd van het Muiderslot moest vertrekken. Het kasteel werd een staatsgevangenis, en ten tijde van Napoleon een wapenarsenaal.

Napoleon werd midden oktober 1813 inde Volkerenslag bij Leipzig verslagen. Het Franse leger trok zich terug achter de Rijn. Bijna alle Franse bezetters verlieten Nederland, behalve generaal Quitard dela Porte, de Franse commandant te Naarden. Hij weigerde vesting Naarden over te geven. Het Nederlandse leger belegerde de vesting en begon een beschieting met grof geschut. Zelfs toen Napoleon op 6 april 1814 troonsafstand deed, bleef Quitard halsstarrig. De overgave volgde pas op 12 mei 1814 na de komst van een nieuw benoemde gezant.

Publicatiedatum: 21/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.