Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het huis van Thierens in Naarden

In de maand oktober van 1811 maakten keizer Napoleon en keizerin Marie Louise een rondreis door Nederland. Ze verbleven twee weken in Noord-Holland. Nederland maakte sinds 1810 deel uit van het Franse keizerrijk. De reis was vooral een inspectiereis van de verdedigingswerken die de Engelsen buiten de deur moesten houden. Daarom bezocht hij de kust van Zeeland en Noord-Holland en gaf opdracht voor versterkingen van forten en andere verdedigingswerken in onder andere Vlissingen, Terneuzen, Den Helder en op Texel. Zijn bezoek aan Naarden betrof het verdedigingswerk ‘de linie van Amsterdam’.

Op 21 oktober vertrok Napoleon in alle vroegte eerst naar Muiden en daarna Naarden om een deel van de linie van Amsterdam te bezichtigen (later uitgebreid tot de Stelling van Amsterdam). Generaal Cornelis Rudolphus Theodorus Kraijenhoff (1758-1840), de architect van deze verdediging, werd bevolen de keizer daar te ontmoeten. Kraijenhoff was de enige Hollander die Napoleon met een standvastig karakter en zonder angst tegemoet trad. In gesprekken behandelde hij de keizer als een gelijke, de keizer waardeerde dat en zei over hem: “Dat is een flink man, die zich niet uit het veld laat staan.” Op 21 september 1810 was Kraijenhoff benoemd tot inpecteur-generaal der genie in het Franse leger.

Generaal Krayenhoff.

Dejeuner

Vanuit Muiden ging het gezelschap te paard langs de trekvaart naar Naarden. Na door de burgemeester verwelkomd te zijn, werden de vestingwerken bezichtigd en afgestapt bij het huis van secretaris Johannes Petrus Thierens (1759-1840) in de Cattenhagestraat 8 voor een dejeuner (nu is hier het Stadsarchief van Naarden gevestigd). Tijdens het dejeuner waaraan Krayenhoff ook mocht aanzitten, behandelde de keizer de Hollandse generaal zeer vriendelijk. Zowel de prins Berthier als de hertog van Reggio verklaarden later de keizer nimmer zo vrolijk te hebben gezien. Daarna volgde een gesprek met Kraijenhoff. Keizer Napoleon luisterde beleefd naar wat de generaal zoal gedaan had met de batterijen en fortificatiën voor de verdediging van de toegangen naar Amsterdam. De keizer was van mening “dat de situatie van Amsterdam zonder voorbeeld, zonderling en in de daad onoverwinnelijk was.” Na het dejeuner keerde het gezelschap over de zeedijk via Diemen terug naar Amsterdam.

Het pand van het Gemeentearchief aan de Cattenhagestraat 8 in Naarden, 1963. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, via Wikimedia.

Posten van Kraijenhoff

Aan Kraijenhoff was al in 1805 gevraagd om een plan voor de versterking van Amsterdam op te stellen. Alles stond in het teken van voorbereiding en verdediging tegen een nieuwe Engelse inval. Een Frans plan ter verbetering werd echter niet uitgevoerd. Wel werd door Kraijenhoff in 1809 en 1810 in het geheim aan de versterking gewerkt. Deze is daarom bekend onder de naam ‘Posten van Kraijenhoff’ en is de directe voorganger van de Stelling van Amsterdam. Dat Keizer Napoleon zijn verdiensten waardeerde blijkt uit de benoeming, in 1811, tot lid van het comité der fortificatiën te Parijs en tot ridder van het Legioen van Eer.

Publicatiedatum: 21/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.