Naar de Zaan II (Jaap de Carpentier 1976)

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft sinds het begin van de jaren zeventig een interessante bedrijfscollectie moderne kunst opgebouwd. Hiermee werd een start gemaakt na het aantreden van dijkgraaf Lo de Ruiter bij het oude Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen. Hij was daarvoor geruime tijd burgemeester van Bergen. Onderwerpen verwant aan water en Noord-Hollandse kunstenaars hadden een streepje voor. Maar er is ook het nodige oudere werk, tot een portret van een dijkgraaf uit het begin van de zeventiende eeuw toe.

‘Carp’ schildert op De Woude

Jaap de Carpentier werd in 1921 geboren in Koog aan de Zaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de drang om zich op kunst te richten steeds sterker. Hij leerde in deze jaren de schilder Jaap Min uit Bergen kennen. Op diens aanmoediging vestigde De Carpentier zich in 1945 in dit kunstenaarsdorp. In de jaren zestig richtte De Carpentier de ‘Groep Bergen’ op, een gezelschap van jonge kunstenaars die samen hun werk tentoonstelden, ook over de grens tot in Canada en de Verenigde Staten toe. De Carpentier signeerde zijn werk met ‘Carp’ en dat werd ook zijn vaste bijnaam. Na 1970 werkte hij veel op het eiland De Woude in het Alkmaardermeer. ‘Carp’ overleed in 1996 te Bergen. Tot zijn dood bleef hij met grote bezieling aan de slag.

Jaap de Carpentier, Naar de Zaan II, 1976.

Beeld: Collectie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Heerhugowaard.

Jaap de Carpentier, Naar de Zaan II, 1976.Jaap de Carpentier, Naar de Zaan II, 1976.

Gedroomd landschap?

‘Naar de Zaan II’ is een perfect voorbeeld van het werk van De Carpentier uit zijn tijd op De Woude. Hij zocht er rust en eenzaamheid en maakte er landschappen waarin de horizon vaak door de Zaanse fabrieken werd gedomineerd. Geen wonder, want vanuit zijn atelier had hij daar zicht op. Zijn werken uit deze periode vallen op door hun stevige formaat. Zo ook ‘Naar de Zaan II’, afmetingen 156 bij 135 cm. Realistisch is het werk van ‘Carp’ niet. De landschappen zijn expressief, bezitten een vervreemde werkelijkheid. Maar wie op de hoogte is van de titel ‘Naar de Zaan’, ziet (of droomt?) toch steeds meer herkenbare elementen in dit bijzondere landschap.

Publicatiedatum: 25/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.