Molen de Gooyer draait nog steeds

Een markante verschijning in het straatbeeld bij de Zeeburgerdijk is Molen de Gooyer, gelegen naast Brouwerij ’t IJ. De molen is geplaatst op twee op elkaar geplaatste houten achtkanten, waardoor de molen vrij hoog staat. Deze molen zou dé hoogste van Nederland zijn geweest als men de roeden niet een vol hek te kort had gemaakt.

Uitzicht op het Gooi?

De huidige molen is gebouwd rond 1725, maar de geschiedenis van Molen De Gooyer gaat verder terug. De molen zou al in de 16e eeuw hebben bestaan aan de Heiligeweg, maar werd in 1572 tijdens de Tachtigjarige Oorlog vernield. Na een restauratie zou de molen in handen zijn gekomen van twee broers uit Gooiland, vandaar de naam De Gooyer. Volgens andere bronnen heeft de molen deze naam gekregen omdat de molen helemaal kon uitkijken naar Het Gooi. De Gooyer is de laatst overgebleven molen van een grote groep korenmolens die op de bolwerken aan de rand van de stad stonden.

Molen de Gooyer.

Verhuizingen

De molen heeft op verschillende plekken gestaan. Na elke nieuwe stadsuitbreiding moest de molen in oostelijke richting worden verplaatst. Aan de rand van de stad vingen de wieken namelijk de meeste wind. De laatste verhuizing was in 1725. De molen moest toen een stukje verhuizen vanwege de bouw van de Oranje-Nassau kazerne. Er werd een geschikte plek gevonden aan de Funenkade, de plek waar de molen tot op de dag van vandaag nog staat.

De molen aan het funen en paardenhoek te Amsterdam

De molen aan het funen en paardenhoek te Amsterdam

Zo goed als nieuw

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de molen door stroomgebrek weer in gebruik genomen om koren te malen. Op 13 november 1972 sloeg de molen als gevolg van een zware storm op hol waardoor er zware schade werd aangericht. Er was voor de molen geen geschikte bovenas beschikbaar, waardoor er voor het eerst in tientallen jaren weer een nieuwe as moest worden gegoten. De herstelwerkzaamheden werden in 1976 afgerond. Tegenwoordig wordt de molen regelmatig in werking gesteld.

Molen de Gooyer.

Publicatiedatum: 04/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.