Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Koopmanshuis uit de 17e-eeuw met fraai interieur

Het pand ademt een 17e-eeuwse sfeer. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Zowel van binnen als buiten een pronkstuk. Wat te denken van een voorkamer met betegelde wanden en een  achterkamer met houten betimmering. Om nog maar niet te spreken over de prachtige dubbele smuiger.

Wijken voor fabrieksuitbreiding

Het pand is afkomstig uit de Oostzijde (nrs. 322-324) te Zaandam. Het stond op het terrein van de firma Sterel & Wechelaar en diende te wijken voor fabrieksuitbreiding. Directeur D. Sterel schonk het koopmanshuis aan de stichting Zaanse Schans. Het huis werd op 3 augustus 1968 in twee delen door de firma Joh. Schol overgebracht naar zijn huidige plek.

Bij de restauratie vormde herstel in oude luister het uitgangspunt, daarbij uitgaande van de 17e-eeuwse situatie. Dat is uitstekend gelukt, dankzij het grondige onderzoek van architect Cornelis de Jong.

Kalverringdijk 8, 2011. foto Jolanda Hoogendoorn

Makelaar in vorm van kurkentrekker

Zoals gebruikelijk bij restauraties van eeuwenoude houten panden was het noodzakelijk om veel van het schotwerk aan de buitenkant te vervangen. De voorgevel, uitgevoerd met staand beschot, heeft een puntgevel met gedecoreerde windveren en een makelaar in de vorm van een kurkentrekker. In het midden bevindt zich een dooddeur met bovenlicht. De rechterzijgevel heeft een getrapte weeg, ook wel een gepotdekselde wand genoemd, met links een bolkozijn en rechts twee kloosterkozijnen met glas in loodramen. Ook de linkerzijgevel bestaat uit een getrapte weeg, terwijl de achtergevel veel gelijkenis vertoondmet de voorgevel.

Kalverringdijk 8 in puike staat, 2011. foto Jolanda Hoogendoorn

Roookluiken

Bijzonder is het fraaie interieur dat bij de reconstructie weer zijn oorspronkelijk indeling kreeg met tal van authentieke 17e-en 18e-eeuwse onderdelen. Zo heeft de voorkamer betegelde wanden en een spiltrap die toegang geeft tot de zolder waar de rookluiken nog aanwezig zijn in het schoorsteenkanaal. De achterkamer, verfraaid met een houten betimmering, heeft tevens een kelder met een betimmerde opkamer, afgewerkt met kroonlijsten en pilasters. De dubbele smuiger tussen beide vertrekken heeft aan de kant van de voorkamer bijbelse tegels en aan de kant van de achterkamer blauwe tegels, gevat in een zware, manshoge kroonlijst. Veel van de onderdelen zijn origineel uit het pand dat aan de Oostzijde stond. Ze zijn zo nodig hersteld met materiaal uit het depot van de stichting Zaanse Schans.

Publicatiedatum: 27/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.