Houten voorhuis met langgerekt luchthuis

Het mag een klein wonder heten dat het voorhuis, afkomstig van de Rozengracht te Zaandam in volle glorie herrees op de Zaanse Schans. Het verkeerde vóór de restauratie in zo’n miserabele toestand, dat weinigen vertrouwen hadden in een goede afloop van het onttakelde pand.

Houtskelet uit 17e eeuw

Het voorhuis stamt uit circa 1630 en is afkomstig van Rozengracht 1 te Zaandam waar de laatste bewoners een uitleenbibliotheek runden. De eerbiedwaardige ouderdom is af te lezen aan de opvallende gevel aan de Kalverringdijk die bestaat uit vertikaal aangebrachte strokenplanken (voorzien van uithollingen) en de glas in loodvensters boven de dooddeur. Het 17e-eeuwse houtskelet van het voorhuis heeft en kapconstructie die voor een groot deel bestaat uit eiken krommers, afkomstig uit de toen florerende Zaandamse scheepsbouw. Een probleem was echter dat deze krommers geknakt en gescheurd waren door het gewicht van de zware schoorsteen. Dat werd opgelost door ze te versterken met extra stijlen en gesmede beugels.

Verlaagde rookkap

In het interieur is een verlaagde rookkap, hangend in een schouw aangebracht, devoorloper van de latere betegelde rookkap. Omdat dit type schouw nog ontbrak opde Schans werd een kopie gemaakt van het zeldzame exemplaar in het oudstehuisje van Jisp (uit 1656) van de familie Kwadijk, Dorpsstraat 19. De kastnaast de schoorsteen is eveneens van elders en werd gered van de sloop van het Meester Cornelispad nummer 17.

Langgerekt luchthuis

De zijgevel aan het glop vertoont een heel andere beeld met een uitgebouwdeetalage en de ingang van een 19e-eeuws winkeltje. Het langgerekte huis, dat doorloopt tot aan de Zaan, is een zogeheten luchthuis. Het is ruim 16 meter lang en 3,5 meter breed en bevat beneden een huiskamer met smuiger,  keuken en walhuis. Boven zijn zolderkamers met aan het eind een zeer fraaie Zaankamer, compleet met vensters naar alle kanten, kastjes en een bestede in de stijl van het midden van de 18e eeuw.

Reconstructie

Het luchthuis is echter een nauwkeurige reconstructie van een origineel 18e-eeuws exemplaar uit Krommenie, gelegen aan de Noorderhoofdstaat 92-94. Het plan om het over te brengen naar de Schans liep spaak door vruchteloze onderhandelingen met de eigenaars. Aldus werd besloten tot  een reconstructie.        
Na de voltooiing in 1970 werd in het pand een zeefdrukkerij gevestigd. In 1980 trok beeldend kunstenaar Han Koning in het woonwinkelhuis dat hij inrichtte alsexpositie- en verkoopruimte van eigen werk en grafiek van Zaanse kunstenaars.Sinds 2010 wordt in de winkel modern Hollands design verkocht. Daarbij werd de naam Galerie aan ’t Glop gewijzigd in Hip aan ’t Glop. De Zaankamer doet dienst als bed and breakfast onder de naam Heerlijck Slaapen.

Kalverringdijk 21. Rijksmonument sinds 29 mei 1969

Publicatiedatum: 27/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.