Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Koekoeksduin: jachthuisje met schuilkerk

In de 17e eeuw gebruiken de bewoners van de buitenplaatsen langs de Herenweg in Aerdenhout een grote strook binnenduinbos en weilanden als hun jachtgebied. Als in 1657 de Leidsevaart wordt gegraven worden op de jachtdomeinen zelfstandige buitenplaatsen aangelegd. Eén van die buitenplaatsen is Koekoeksduin. Op de buitenplaats staat een 17eeeuws jachthuis dat ooit nog in gebruik is geweest als schuilkerk.

Over geheime kerkgang op een jachtterrein

In 1640 koopt de Haarlemse bierbrouwer Cornelis van der Wiele de hofstede met boerenplaats genaamd “De Voorkoekoek”, het latere Iepenrode aan de Herenweg in Heemstede. Tot dat landgoed behoorde ook de hofstede de “Achterkoekoek”. Op dat terrein staat goed verscholen een klein jachthuis “de Koekoek”, dat nu nog op landgoed Koekoeksduin staat. Het jachthuis is een rijksmonument en is in 1939 gerestaureerd. Op de zolder van dit gebouw werden in de tijd van Van der Wiele in het geheim katholieke diensten gehouden. Cornelis zorgde ervoor dat zijn zoon Pieter de functie van kanunnik kreeg en de missen kon opdragen.

Op het houden van katholieke missen stond in die tijd een flinke boete, die wel kon oplopen tot 300 florijnen per dienst. Alleen rijke katholieken waren daarom in staat om huiskapellen of schuilkerken in te richten.

Jachthuis Koekoek in Aerdenhout, foto uit 1939. Bron: Noord-Hollands Archief.

L.A. Springer ontwerpt de tuin van Koekoeksduin

Hofstede Voorkoekoek en Achterkoekoek worden door de aanleg van de Leidsevaart gescheiden. Het latere Koekoeksduin wordt het overbos van buitenplaats Boekenrode. In 1919 wordt op Koekoeksduin een nieuw landhuis gebouwd. De bekende tuinarchitect L.A. Springer zorgde bij die bouw voor een geometrische tuin op de plaats van een voormalig aardappelveld.

Het landgoed Koekoeksduin is particulier bezit en daarom niet toegankelijk.

Overblijfsel van het schuilkerkje op de zolder van het oude jachthuis. Bron: Noord-Hollands Archief

Landschap Noord-Holland / Cultuur Compagnie

Literatuur:

Albers, L.H. Landgoederen van Zuid-Kennemerland, 1984

Publicatiedatum: 30/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.