Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Klokkendieven en langslapers

In de 13e eeuw staat er tussen Grootschermer en Schermerhorn een kerk op de plaats waar nu de molen De Havik staat. In haar lange geschiedenis wordt het gebouw om de paar eeuwen vervangen. Zo blijkt uit de archieven dat er in 1612 een hevige storm woedt over het Schermereiland waardoor de kerk instort. Er wordt vijfduizend gulden beschikbaar gesteld voor de wederopbouw.

Een eigen kerk in Grootschermer, 1762

Hoewel bewoners van Schermerhorn ook in de Mijzen naar de kerk gaan en de dorpelingen dus over twee kerken beschikken, willen ze op een gegeven moment toch een eigen kerk in hun dorp. Uit deze wens komt de grote kerk in Schermerhorn voort die in 1636 is gebouwd.

Noordschermer sluit zich aan bij Grootschermer (in die tijd Zuidschermer geheten). Op 15 juni 1762 wordt de eerste steen van de huidige Hervormde kerk gelegd door de vijfjarige zoon van de toenmalige predikant Van der Hammen. Het uurwerk in de houten torenspits krijgt iets bijzonders mee. Aan de oostkant is de wijzerplaat groter dan aan de andere zijden. Zo kunnen de boeren die in de polder werken goed zien hoe laat het is.
De kerk wordt door dominee Van der Hammen ingewijd met een preek. Het gedicht boven de ingang van de kerk is gemaakt door dominee Adrianus Wolff, de echtgenoot van de schrijfster Betje Wolff.

De kerk staat op een terp en het meeste meubilair is afkomstig uit een eerder kerkje. Onzeker is wanneer op de plaats van de huidige kerk de eerste kerk (kapel) werd gebouwd, waarschijnlijk al in de twaalfde of dertiende eeuw.

 

Regionaal Archief Alkmaar.Tekening, anoniem, 1750.De bekroning van de kerktoren paste niet meer op het papier en is er daarom naast getekend

De bekroning van de kerktoren paste niet meer op het papier en is er daarom naast getekend, anoniem 1750. Regionaal Archief Alkmaar

Van wie is de klok?

Het kerkje bij Noordschermer raakt in verval en rond 1800 is er alleen nog een ruïne te zien. De toren met bronzen klok staat nog overeind, maar is niet best meer. Dat roept de vraag op wat er met de klok moet gebeuren en van wie de klok eigenlijk is.

Het verhaal wil dat de (Schermer)Horners en Noordschermers afspreken dat de richting waarin de toren omvalt, bepaalt wie de klok mag hebben. Uiteindelijk willen De Horners dat niet afwachten en zij halen op een nacht stiekem de klok uit de toren. Vanaf die tijd worden de Schermerhorens ‘klokkendieven’ genoemd en naar alle waarschijnlijk is de reactie daarop dat de Grootschermers ‘langslapers’ zijn.

 

 

Publicatiedatum: 08/11/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.