Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Grootschermer

Raadhuis Grootschermer: een huis vol verhalen Klokkendieven en langslapers Beurs voor Grootschermer bootsgezellen

Raadhuis Grootschermer: een huis vol verhalen

Het Raadhuis in Grootschermer is al bijna vierhonderd jaar een echte blikvanger. Het is ongetwijfeld het meest gefotografeerde gebouw in het dorp en staat midden in het dorp, tegenover het fraai gerestaureerde kerkje. Na een restauratie is het gemeentehuis weer open voor het publiek. Of er nu een blik wordt geworpen op de oude raadzaal, er met verbazing wordt gekeken naar de piepkleine burgemeesterskamer of er benauwde gevoelens zijn op de plek waar ooit de gevangenis van het dorp stond, het is wel duidelijk dat het raadhuis van Grootschermer vele verhalen herbergt.

>

Klokkendieven en langslapers

In de 13e eeuw staat er tussen Grootschermer en Schermerhorn een kerk op de plaats waar nu de molen De Havik staat. In haar lange geschiedenis wordt het gebouw om de paar eeuwen vervangen. Zo blijkt uit de archieven dat er in 1612 een hevige storm woedt over het Schermereiland waardoor de kerk instort. Er wordt vijfduizend gulden beschikbaar gesteld voor de wederopbouw.

>

Beurs voor Grootschermer bootsgezellen

In het raadhuis van Grootschermer is, net als in dat van De Rijp, een gevelsteen geplaatst met een vissende haringbuis. De gevelsteen laat zien dat ook de dorpelingen van Grootschermer (voorheen Zuidschermer) hun aandeel hadden in de zeevarende geschiedenis van het Schermereiland.

>