Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kees Stet, grossier in West-Friese grappen

Een oud mannetje met een zwart boerenpetje, ziekenfondsbrilletje en een boerenzakdoek om zijn nek, bijeengehouden met de huls van een luciferdoosje: dat was ‘Kees Stet uit Ierswoud’. Wie was de man achter Kees?

Kees Stet onderhield zijn publiek met grappige vertellingen in onvervalst Westfries over alledaagse gebeurtenissen. Over het ontstaan van zijn typetje had conferencier Piet Kroon eigenlijk maar weinig te zeggen: ‘Hai was er iniens’. En van zijn eigen conferences had Kroon geen letter op papier staan, alles zat in zijn hoofd.

Kees Stet, pseudoniem voor Piet Kroon (1900-1979)

De West-Friese conferencier Piet Kroon werd geboren in Heerhugowaard, op 9 juni 1900, als 4e kind van veehouder Jacob Kroon en Antje Stuy. Vanuit Heerhugowaard kwam het gezin Kroon via Heiloo in Winkel terecht, waar Piet Kroon verder opgroeide. Zijn vader werd er kastelein én conducteur bij de stoomtram Wognum-Schagen. Piet was nog maar zeventien jaar, toen hij al met zijn broer Klaas optrad ‘tussen de schuifdeuren’ als het duo Klaas en Kees Stet.

Ambtenaar

Zijn ouders vonden dat jonge Piet maar bakker moest worden, maar dat had Piet al snel bekeken. Via diverse baantjes kwam hij op 19-jarige leeftijd bij toeval op de juiste plek: hij werd ambtenaar in dienst van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Alkmaar en bleef dat tot zijn pensioen. Hij kreeg nog wel problemen door zijn tot een nevenfunctie uitgegroeide hobby, maar dat werd opgelost met een officiële ontheffing: hij mocht blijven optreden als Kees Stet.

Alkmaars Kleinkunst Ensemble

De echte bloeitijd van het West-Friese boertje begon toen na afloop van de Tweede Wereldoorlog overal bevrijdingsfeesten werden georganiseerd: Kees Stet was er vaak bij. Ook maakte hij een aantal jaren deel uit van het Alkmaarse Kleinkunst Ensemble. Daar ontmoette hij Truus Schot, gekend operettezangeres, met wie hij trouwde. Toen hij ook nog werd gevraagd voor het populaire AVRO-radioprogramma ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’, kon Kees Stet niet meer stuk. Piet Kroon trok met hem over de provinciegrenzen, waardoor Kees Stet landelijke bekendheid kreeg. In die tijd werkte hij ook samen met een andere bekende Alkmaarse cabaretier: André Carrell, de vader van Rudi, die als Willem Wouters van Wognum ook voor de radio optrad.

Recensie in de IJmuider Courant, van 26 november 1951. Bron: Noord-Hollands Archief.

Opleving

Alhoewel er niks op papier stond, is veel de optredens van Kees Stet bewaard gebleven, omdat zijn vijftigjarig jubileum in 1968 de aanleiding vormde voor zijn eerste langspeelplaat: ‘Een halve eeuw Kees Stet’. Daarna werd door de Alkmaarse producer Frans Peters ‘Kees Stet vertelt verder’ opgenomen en vervolgens nog eens vier elpees.

Die platen zorgden voor een nieuwe opleving in de carrière van het West-Friese typetje. Ook West-Friese emigranten in landen als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland waren er gek op, getuige de fanmail, die voor Kees Stet werd bezorgd bij de woning van Piet Kroon en zijn Truus aan de Frieseweg in Alkmaar.

De vernieuwde populariteit leidde ook tot optredens in televisieshows van Mies Bouwman, Willem Duys en Rudi Carrell. Het nadeel was dat door grammofoonplaten en tv-optredens het repertoire van Kees Stet als het ware ‘op straat’ kwam te liggen. Zijn optredens boden daardoor geen verrassingen meer.

Begin 1979 stopte Piet Kroon met zijn optredens als Kees Stet wegens gezondheidsproblemen. Op 3 september van datzelfde jaar overleed hij. Zijn zoon Piet Kroon jr. nam daarna het typetje van zijn vader over, als Kees Stet jr.  Dit deed hij tot maart 2008, toen stierf Piet Kroon jr. op de jonge leeftijd van 57 jaar.

Bron: de basis van dit verhaal is de informatie van het Westfries Genootschap. De aanleiding voor het schrijven van dit artikel is de 40-jarige sterfdag van Kees Stet, iets waar Stef Lokin over vertelt in een uitzending van NH Nieuws op 3 september 2019. Wil je meer lezen over Kees Stet? Ga dan naar deze pagina. Daar kun je ook een verwijzing vinden naar andere bronnen.

Publicatiedatum: 03/09/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.