
Kadetjesland
Oorspronkelijk bestond het land uit kreken met een zandafzetting op de boden en klei langs de oevers. De geulen stonden in verbinding met zee en het zand werd door de getijdewerking afgezet. Nadat de geulen werden afgesloten van zee door de vorming van een strandwal werd het water zoet. Al voor het begin van de jaartelling begon de groei van een veenpakket over het land. Dit pakket was op sommige plaatsen metersdik.
Door het graven van sloten kon het veengebied worden ontwaterd, maar daardoor ging het ook inklinken en oxideren. Eeuwenlang zijn de sloten uitgebaggerd tot de oorspronkelijke veenlaag is verdwenen en de zanderige bulten door het oppervlak heen kwamen. Zo ontstond een landschap met bulten in de vorm van broden of kadetten, een verschijnsel dat officieel inversieruggenlandschap wordt genoemd.
Door het uitbaggeren van de sloten werd het hoogteverschil steeds groter. Op sommige plaatsen loopt het wel op tot anderhalve meter. In de twintigste eeuw is veel van het oorspronkelijke kadettenlandschap gevlakt omdat het makkelijker is te bewerken. Een paar stukjes kadettenland zijn gespaard gebleven en worden nu zorgvuldig beheerd.

Kadetjesland.
Publicatiedatum: 23/09/2014
Vul deze informatie aan of geef een reactie.