Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Joods trouwen en feesten in Weesp

De buurgemeenten van Amsterdam waren in trek voor een uitstapje, en vanwege de goedkopere tarieven trouwden joodse Amsterdammers soms in Zaandam of Weesp. Koosjere boter en kaas werd veelal ingevoerd vanuit de 'mediene' - de benaming voor alle plaatsen buiten Amsterdam waar een joodse gemeenschap bestond. Op reis kon men eten en slapen in koosjere kosthuizen en pensions. 

De joodse gemeente in Weesp

De joodse inwoners van Weesp namen in 1774 een huissynagoge aan de Korte Middenstraat in gebruik. Tegen 1840 stond het gebouw op instorten. Bovendien was het door de toename van het aantal joodse inwoners van de plaats te klein geworden. Daarop werd besloten een nieuwe synagoge te bouwen. Dankzij een grootscheepse inzamelingsactie kon dit gebouw op de hoek van de Nieuwstraat en de Hanensteeg eind oktober 1840 ingewijd worden.

Weesp begin 20e eeuw.

Weesp begin 20e eeuw. Prentbriefkaart van de Nieuwstraat te Weesp met synagoge (eerste gebouw aan linkerzijde), circa 1902. Beeld: Joods Historisch Museum, collectie Jaap van Velzen.

Joodse organisaties

Het kerkbestuur van Weesp bestond uit vijf leden, waarvan er twee verantwoordelijk waren voor de armenzorg en één dienst deed als penningmeester voor het Heilige Land. Naast een begrafeniscollege en een genootschap dat zich bezighield met het onderhoud van de synagoge waren er in Weesp ook enige culturele organisaties en een jongerenvereniging. Aan de Nieuwstraat bij het Groteplein was een joodse school gevestigd. De joodse gemeente maakte voor het begraven van de doden gebruik van de in Muiderberg gelegen begraafplaats van de Hoogduitse joodse gemeente van Amsterdam. Een paar leden van de Weesper joodse gemeenschap waren lid van de gemeenteraad.

Weesper type.

Weesper type. Prentbriefkaart van ‘Type in Weesp’ oftewel Salomon de Jood uit Weesp, circa 1900. Beeld: Joods Historisch Museum, collectie Jaap van Velzen.

Publicatiedatum: 22/02/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.