Industrie uit vervlogen tijden bij ’t Kromhout

Waar in de negentiende eeuw hard gewerkt werd aan grote schepen, is sinds een aantal jaren een bijzondere locatie in Amsterdam gerealiseerd. De Museumwerf ’t Kromhout vertelt het verhaal van de geschiedenis van de werf en de invloed van de scheepsbouw op de stad.

Book 1 min

De geschiedenis van de werf ’t Kromhout

In 1757 werd de grond aangekocht waarop later de scheepswerf ’t Kromhout zou worden gebouwd. De werf van Scheepstimmerman Doede Jansen Kromhout was één van de vele werven in Amsterdam. Tot 1867 functioneerde het bedrijf matig, en werden er geen grote successen geboekt. Een nieuwe tijd brak aan toen de scheepswerf in handen kwam van de familie Goedkoop. Goedkoop vernieuwde de werf door middel van stoomkracht en elektriciteit. Ook de grote gietijzeren hal stamt uit de glorierijke tijd van ‘t Kromhout. Door deze verbeteringen en vernieuwingen groeide de scheepswerf ’t Kromhout uit tot een grote naam in de scheepsindustrie.

Scheepsbouw in Amsterdam

Door de vele schepen en handelswegen over water groeide de economie van Nederland in de zeventiende eeuw tot ongekende hoogte. Dit waren ook gouden tijden voor de scheepsbouw in Amsterdam. Een drukte van belang was het rond het IJ en op de werven werd dag en nacht gewerkt. Werf t’ Kromhout was echter een eeuw te laat om nog mee te kunnen varen op de handelspositie van Nederland in de Gouden Eeuw.

In 1967 werden de werkzaamheden op de werf stilgelegd. De toekomst van dit erfgoed was hiermee onzeker. Dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds in 1975 werd de werf gered van de sloop. Vanaf 1998 heeft het Amsterdams Monumenten Fonds (het huidige  Stadsherstel) zich ingezet voor het behoud van deze locatie. Nu is het een museum en kan de werf gereserveerd worden voor recepties, lezingen, feesten en partijen.

Kromhout, 40-jarig bestaan van de werf 't -

Kromhout, 40-jarig bestaan van de werf.

Door: Eva van Dijk. Met dank aan Stadsherstel Amsterdam.

Publicatiedatum: 16/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN